zondag 23 augustus 2009

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (1)

Een paar weken geleden kwam ik op het terras van de Wiershoeck aan de praat met Luit Staghouwer uit Bedum. Hij vertelde dat hij regelmatig richting Beijum fietst en in het bijzonder naar de tuin van de Wiershoeck en naar het naastgelegen Schooltuincomplex om daar foto's te maken. Na de ontmoeting stuurde hij een paar foto's op en samen kwamen we op het idee om een fotoserie te beginnen op Beijumnieuws.Hij hoefde niet zonodig op de foto, wel stelt hij zich even voor:
Ik ben geboren in 1948. Na bijna 40 dienstjaren had ik het geluk gebruik te kunnen maken van de pré-vut. Een regeling waar ik sinds medio 2005 met veel plezier gebruik van maak. Als tiener fotografeerde ik al veel, later werd dat minder. Maar de laatste jaren ben ik weer regelmatig met m’n camera (tegenwoordig een Olympus SP-565UZ) op stap. Mijn favoriete onderwerp is de natuur en dan vooral het kleinere spul (vlinders, insecten enz.).

Ik bezoek regelmatig enkele gebieden die (bij voorkeur) op fietsafstand van Bedum liggen en De Wiershoeck is daar één van.

Bij de foto's stuurde hij een begeleidende tekst op. Vandaag de eerste foto + tekst. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de bloem blijkt te bestaan: de Zinnia.

Bij veel bloemen is het bijzonder interessant om te kijken hoe de ontwikkeling van knop tot bloem is. Bij de Zinnia is dat niet anders. Eerst is er de ronde knop, de blaadjes liggen mooi over elkaar. Dan komen de eerste opgerolde bloemblaadjes te voorschijn. Andere blaadjes volgen en de knop gaat steeds verder open. Na verloop van tijd is de bloem “volwassen”.
Op de foto zijn vier stadia zichtbaar.

Foto: Luit Staghouwer.

1 opmerking:

Anoniem zei

Werkelijk prachtig Luit !