woensdag 26 augustus 2009

JASMIJN EN STIEL ZOEKEN DEELNEMERS BEZOEKPROJECT

Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn
Floresstraat 2/1
Website www.jasmijn.info
e-mail: jasmijn@jasmijn.info

Van een medewerkster van vrouwencentrum Jasmijn kreeg ik het verzoek om een rol te spelen in educatieve filmpjes over interculturele communicatie, dit voor een training die de RUG ontwikkelt. Bijna tegelijkertijd kreeg ik het verzoek van een medewerkster van Stichting Stiel om onderstaande oproep te plaatsen. Het is niet toevallig dat de verzoeken van beide instanties samenvallen, zowel Vrouwencentrum Jasmijn als ook Stichting Stiel willen het contact tussen de verschillende culturen in de wijk verstevigen en meer begrip voor elkaar creëren. Er worden meer deelnemers gevraagd, lees hiervoor onderstaande oproep:
Bezoekproject
'Als je mensen die je niet begrijpt, ontwijkt, hoe kun je dan iets leren?'
Beijum is naast een groene wijk met veel natuur óók een wijk waar veel culturen samen leven. Afrikaanse, Antilliaanse, Nederlandse, Arabische, Aziatische culturen komen allemaal samen in één wijk, Beijum!

Toch weten maar weinig mensen écht hoe hun buren en wijkgenoten leven en denken. Lijkt dat veel op hoe je zelf leeft, of is het allemaal erg anders? Wat betekent bepaalde kleding? Is het echt waar dat 'de' Nederlanders zo ongastvrij zijn? En zuinig? Wat is dat eigenlijk, de Ramadan? Hoe denkt 'de' Afrikaanse cultuur over samenwonen voor het huwelijk? En zo zijn er nog veel meer vragen die wellicht bestaan over de andere culturen.

Om de ontmoeting met elkaar te stimuleren gaan we in Beijum vanaf september starten met het "Bezoekproject". Verschillende Beijumers worden aan elkaar gekoppeld en gaan gezellig bij elkaar op bezoek. Je krijgt wel een opdracht mee ...
9 september Startbijeenkomst/ Iftar maaltijd Heerdenhoes 18.30 - 22.00 uur
Van ongeveer 20 augustus tot ongeveer 20 september is het Ramadan, de Islamitische vastenmaand. Er mag dan pas ná zonsondergang worden gegeten. De maaltijd waarmee het vasten 's avonds wordt verbroken, heet iftar. Na een korte uitleg over het vasten in verschillende culturen en religies, gaan we aan de hand van diverse vragen in groepjes met elkaar in gesprek. Die vragen kunnen gaan over ons gewone dagelijkse leven, maar ook over religieuze en meer persoonlijke onderwerpen. De avond wordt afgesloten met een Iftar maaltijd.Op deze avond word je gekoppeld aan je 'partner van een andere cultuur'.
9 september tot 7 november
Er worden in deze periode, op eigen initiatief en gelegenheid, 2 bezoeken bij elkaar afgelegd.
Bezoek 1: Aan de hand van foto's vertel je over je eigen cultuur of je eigen jeugd.
Bezoek 2: Je krijgt een aantal stellingen mee die je met je 'partner van een andere cultuur' bespreekt. Hoe kijken we tegen elkaar aan? Kloppen die ideeën wel? Waarover denken we anders. Waarover denken we hetzelfde?
9 november Eindbijeenkomst Heerdenhoes 20.00 - 21.30 uur
Op maandag 9 november is er een terugkomavond in het Heerdenhoes. Alle deelnemers van het project komen weer samen. Hier bespreken we wat de ervaringen van iedereen zijn geweest. Vond iedereen het leuk om eens bij een andere Beijumer, met een andere cultuur, over de vloer te komen? Zouden de deelnemers een vervolg willen geven aan dit project? Zo ja, hoe?
Ben jij of ken jij iemand die graag mee wil werken aan dit pilot project??? Wil je je opgeven of eerst meer informatie? Dat kan bij Joyce van der Waal, Stichting Stiel, tel. 06-3882 4951 of per mail joyce@stiel.nl.
Met vriendelijke groet, Joyce van der Waal, Stichting Stiel
Opbouwwerk Beijum tel. 06-3882 4951 email: j.vanderwaal@stiel.nl http://www.stiel.nl/

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Dit is een algemene en openbare oproep. Waarom wordt niet gebruik gemaakt van het bestaande sociale netwerk van onder meer Kleurrijk Koken Beijum, de vrouwengroep Orchidee en Jasmijn?

Ik ga niet zomaar met een mij onbekend persoon persoonlijke foto's bespreken en uitwisselen. Dat gaat gemakkelijker met iemand die ik reeds ken. Het heeft te maken met sociale samenhang en intimiteit.

Waarschijnlijk heeft STIEL haar eigen redenen voor de gekozen "confronterende" multiculturele opzet. Ik deins hier evenwel voor terug...