zondag 9 augustus 2009

VANAVOND BALLONFIESTA IN HART VAN NEDERLAND

Je kunt niet overal zijn als zelfverklaard Beijumwatcher. Gisteren was ik niet aanwezig in het Kardingepark. Niet om het festijn te aanschouwen en ook niet om de bijna-ramp mee te maken. Wel werd ik vanmiddag gebeld door het Hart van Nederland die een paar vragen stelde, de redactie wilde o.a.een telefoonnummer van een ooggetuige. Vanavond om half 11 is er een verslag over op SBS in het Hart. Er zijn al wat foto's gestuurd, videopnames zijn ook welkom. Vanavond meer.
GRONINGEN - Tijdens het Ballonfiësta dat zaterdagavond werd gehouden bij Kardinge in Groningen is een luchtballon het publiek ingevlogen. Meerdere personen raakten gewond.http://www.rtvnoord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=83944

De ballon kon te weinig hoogte krijgen, waarna onder meer een dranghek werd geramd. Een paar mensen die achter het hek stonden raakten licht gewond. De ballon, waarin zeven mensen zaten, kon na de botsing de vlucht hervatten. StadsparkVolgens voorzitter Harke Groenveld van de Stichting Ballonfiësta had dit in het Stadspark niet zo snel kunnen gebeurd, omdat de bomen daar voor luwte zorgen. Het Ballonfiësta werd elk jaar in het Stadspark georganiseerd, maar moest nu uitwijken naar Kardinge. De gemeente rekent sinds dit jaar duizenden euro's voor de organisatie van evenementen op het terrein. Dat kan de stichting niet betalen.Beperkte ruimteIn totaal gingen er zaterdagavond 22 ballonnen de lucht in, onder toeziend oog van zo'n 7500 bezoekers. Vier ballonnen bleven aan de grond, omdat het te donker zou worden voor een veilige vlucht. Het laten opstijgen van de reeks ballonnen werd bemoeilijkt door de beperkte ruimte waar ballonnen tegelijkertijd konden opstijgen.
Overige beelden van het Ballonfiësta
Link URL:
Voorzitter Harke Groenveld van de Ballonfiesta zag het gebeuren....
Lees ook de reacties.
Dvhn bericht met You Tube film:
Het Ballon Fiësta Groningen is zaterdagavond ontsnapt aan een drama. De tweede luchtballon die moest opstijgen, een groenwit exemplaar gesponsord door Landgoed Hunzebergen in Drenthe, kreeg geen hoogte en maaide dwars door het publiek. Een vrouw moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis.
Zie ook de video op Youtube (Met dank aan Bert2)Klik hier voor meer foto's en video op 112Groningen.nl
"Dit had heel anders af kunnen lopen", verzuchtte een toeschouwer, die door naar de grond te duiken ontsnapte aan een crash met de reusachtige mand. De vrouw hield er nu alleen twee kapotte handen aan over.
De mand met zeven passagiers erin scheerde met steeds grotere snelheid vlak over het veld. Het gevaarte koerste recht op het publiek af. Dat stoof in paniek alle kanten op. De ballon ramde eerst het ijzeren dranghek, dat geheel verwrongen uit de strijd kwam. Daarna volgde de botsing met de toeschouwers, die met duizenden naar recreatieterrein Kardinge waren gekomen. De ballon trok vervolgens nog een prullenbak met betonnen voet uit de stoep, waarna de ballon eindelijk hoogte won. Het incident wierp een schaduw over het Ballon Fiësta.
Saillant is dat het Ballon Fiësta Groningen dit jaar noodgedwongen moest uitwijken naar een andere locatie. Normaal werd het evenement gehouden op de drafbaan in het Stadspark in Groningen, waar veel meer ruimte is. De organisatie kreeg op het laatste moment echter een rekening van 6000 euro voorgeschoteld van de gemeente Groningen voor het oplaten van de ballonnen vanaf de drafbaan. Dit omdat de drafbaan te boek staat als evenementenlocatie. Volgens nieuw beleid moeten organisatoren hier nu veel meer geld voor betalen. Door de hoge rekening werd het onmogelijk om op de vaste stek te blijven. Daarom werd op het laatste moment voor Kardinge gekozen, dat niet als evenementenlocatie werd aangeduid door de gemeente Groningen en dus goedkoper is.

Geen opmerkingen: