zondag 20 februari 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (70)

Aan de struiken, zeker ook aan de rimpelroos, is duidelijk te zien dat het voorjaar is. Maar het was dinsdag grijs en koud. Echt weer zo’n dag waarop je bij voorkeur binnen blijft. Ik “moest” natuurlijk naar De Wiershoeck, maar de bijen waren wel thuis gebleven. Vorige week vlogen ze lekker in het zonnetje, maar nu hadden ze de warmte van de nestkasten (en elkaar) opgezocht. Ze blijven lekker binnen tot de zon weer gaat schijnen. Maar ondanks het kille weer laten de verschillende vogels zich regelmatig horen. En we zien zelfs een pestvogel. Nog nooit eerder zag ik deze toch wel bijzondere en mooie vogel. Het lukte zelfs om er een paar foto’s van te maken, maar die zijn niet goed genoeg voor Beijumnieuws.

Ik koos dit keer voor een foto van de uitlopers van de rimpelroos. Aan sommige struiken zitten al kleine blaadjes en her en der hangen nog half opgegeten of verdroogde rozenbottels van het vorig jaar. En ……. aan elke tak zitten honderden zeer puntige, tot 1 centimeter lange uitsteeksels. Zo’n tak kan je beter niet met je blote handen vastpakken. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. De stekel (nee, geen doorn) van de rimpelroos kan gemeen prikken. Doorn en stekel, ze worden nog al eens met elkaar verward.
Wanneer is het een doorn en wanneer een stekel? Op het net vond ik daarover de volgende informatie:
Rozen en bramen hebben geen doornen maar stekels. Meidoorn, sleedoorn en vuurdoorn daarentegen hebben doornen. Ach, wat maakt het ook uit zal je misschien denken. Ze zijn allebei soms even lastig. Dat is ook zo… maar botanisch gezien is er wel een duidelijk onderscheid.

Een doorn is botanisch gezien een vervormde tak. Gewoon een zijtakje dus, dat heel erg puntig eindigt. Als je een doorn afbreekt, is het alsof je een takje doorbreekt, je beschadigt de struik als het ware.
Een stekel daarentegen, dat is in aanleg geen tak, maar een blad. En net zoals er op de overgang tussen een tak en een blad een grensvlak zit waarop je het blad zonder veel schade aan de tak kan afplukken, zo kan je ook een stekel heel gemakkelijk afbreken op dat grensvlak.

Rozen zonder doornen zijn dus helemaal niet zo zeldzaam! Sterker nog, rozen met doornen bestaan gewoon niet…


Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Wobke zei

Wat leuk om te weten!

Om de één of andere reden heb ik een 'doorn' altijd de eigenschap toegedicht van 'kromgevormd' en stekels recht.
Is het precies andersom dus en ook vanuit een andere invalshoek.

Ik vrees dat ik veel mensen ga verbeteren in de toekomst ;-)