woensdag 9 februari 2011

PARFUM GESTOLEN

De politie heeft dinsdagmiddag een 38-jarige vrouw uit Hoogezand aangehouden voor winkeldiefstal. De vrouw stal negen flesjes parfum bij een drogist aan de Stoepemaheerd in Beijum.

De vrouw werd door de medewerkers van de winkel betrapt. Ze maakte gebruik van een zogenaamde geprepareerde tas. Agenten hebben de vrouw meegenomen naar het politiebureau.

Na verhoor kon de vrouw met een proces-verbaal op zak weer gaan. De gestolen geurtjes zijn in beslag genomen.
www.oogtv.nl

1 opmerking:

Atsje zei

Ik heb even op wikipedia gekeken, ik had nl. nog nooit van een geprepareerde tas gehoord. Een geprepareerde tas wordt ook wel een rooftas genoemd.

Een rooftas is een tas die voorzien is van metaalfolie of andere middelen om er voor te zorgen dat een detectiepoortje niet kan waarnemen dat er een gestolen voorwerp in de tas zit. Een rooftas is een hulpmiddel voor het plegen van winkeldiefstal.

In veel winkels worden artikelen voorzien van een elektronische beveiliging om winkeldiefstal te voorkomen. Bij het afrekenen wordt het beveiligingsmiddel verwijderd of onwerkzaam gemaakt. Bij de uitgang van de winkel staan een of meer detectiepoortjes die kunnen waarnemen als er zo'n beveiligingsmiddel doorheen gaat. Als een klant de winkel verlaat met een artikel dat niet is betaald, geeft het detectiepoortje een alarm af door middel van een zoemer of knipperlichten of door een stil alarm.

Door de artikelen in een rooftas te doen, kan het detectiepoortje ze niet meer waarnemen. Ook worden jassen en schoenendozen soms met lood of aluminiumfolie geprepareerd.

Middels poortjes met de Akoesto Magnetische technologie en met metaaldetectiepoortjes is het mogelijk die geprepareerde tassen te herkennen. Metaaldetectie meet de hoeveelheid metaal die door het poortje gaat en geven een signaal af als er mogelijk een rooftas meegenomen wordt. Het nadeel van die metaaldetectie is dat deze reageert op alle grote metalen voorwerpen, ook op een kinderwagen bijvoorbeeld, zodat er vaak een vals alarm wordt afgegeven. Daarom wordt dit type alarm vaak als een onopvallend alarm uitgevoerd, dat alleen een beveiligingsmedewerker alarmeert. Die kan dan onderzoeken of er echt iets aan de hand is.

De gemeente Amstelveen nam op 1 juli 2003 als eerste een verbod op rooftassen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op. Daarin staat:

Het is verboden op de weg of in de nabijheid van winkels te vervoeren of bij zich te hebben een tas die er kennelijk toe is uitgerust om het plegen van diefstallen te vergemakkelijken
Na de invoering van dit verbod daalde het aantal aangiftes van winkeldiefstal met de helft.

De APV's van de gemeenten Emmen en Roermond hebben ook een dergelijk verbod en in andere gemeenten is men ermee bezig.