maandag 7 februari 2011

MAANDAGOCHTEND (60)

Vroeger klommen we nog wel eens een boom in. Appels gappen bij de buurman, of deurtje bellen bij iemand aan wie je een hekel had. Kattekwaad onder de jeugd is gewoon van alle tijden. En in praktisch alle gevallen onschuldig. Daar behoort dit eigenlijk ook toe, zie foto. Het is bij nader inzien niet eens kattekwaad. Mooi woord trouwens, en sinds de nieuwe spelling heet het kattenkwaad:
Onder `kattenkwaad` (ook wel keetlellen of keten genoemd) worden streken verstaan die uitgehaald worden door kinderen, en met een berisping of kleine straf worden afgedaan. Echter ontkomen de kinderen daar vaak aan. Voorbeelden van kattenkwaad: Het adequaat afdoen van gevallen van kattenkwaad was vroeger voorbehouden aan de ouders. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kattenkwaad
Nee, dit geen kattenkwaad of ontdeugd. Het is eerder een vorm van creatief denken. Hoe kom ik zo gemakkelijk mogelijk in deze boom? Eerder iets om te stimuleren dan om te straffen. Maar goed, daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Een beetje kind kan in deze wijk a.h.w. denken: beste volwassenen, zeur niet zo. Ruimen jullie die winkelwagens die verspreid door de wijk slingeren eerst maar op.

Of je het er mee eens bent of niet, de nieuwe week is weer begonnen.

Geen opmerkingen: