zondag 27 februari 2011

FRUITBOMEN IN WINTERS KARDINGEGEBIED


De gisteren gedane belofte om een foto te maken van de gepootte fruitbomen voor een plukbos in Kardinge deed me een uurtje geleden op de fiets belanden. Tijdens een natte sneeuwstorm(pje) Kardinge infietsen heeft iets dubbels. Het luie zondagzweet gaat er even af, anderzijds is lekker bij de verwarming blijven lezen, tv-kijken of bloggen toch ook wel erg behaaglijk. Maar goed, belofte maakt nog altijd schuld.
In eerste instantie fietste ik eerst naar het verkeerde plukbos en wel die waar Rehwinkel in het najaar de eerste aspirant fruitboom aan de klei toevertrouwde. Op weg daarheen schoot ik de foto links. Dat moest even snel en schielijk want voor je het weet heeft de nattigheid je camera aangetast. Bazinnetje lekker onder de plu, haar hond, het is hondenweer of niet, helemaal zonder bescherming.
Na ingezien te hebben dat de fruitbomen op het voormalig terrein van de Uilenburg zijn gepoot ging de barre tocht verder die kant op. Volgens mij worden de namen Uilenburg en Uilenborg door elkaar heen gebruikt. Op amper twintig meter van waar tot een jaar of tien geleden pannenkoekhuis de Uilenborg stond staan de nieuwe fruitboompjes eenzaam en verlaten in de modder. Koning Winter was zo coulant om de sneeuwbui even stop te zetten voor een foto. Ik begreep van een gisteren aanwezige betrokkene dat het poten van de bomen halverwege is stopgezet in verband met te natte weersomstandigheden. De boomplantactie wordt derhalve op een later tijdstip voortgezet. Je zou de bomen een warmer en zonniger eerste hele dag op hun nieuwe plek toewensen. Wat staan ze daar toch eenzaam en kwetsbaar, zie foto. Over kwetsbaarheid gesproken, zal het plukken van fruit uiteindelijk eerlijk verlopen? Of is het een kwestie van wie het eerst komt die het eerst maalt? Zitten fruithandelaren al op hun vinkentouw? Leven zonder vertrouwen is niet te doen, anderzijds is naïveteit ook funest. De speelplaats rond Montessorischool de Dijk leert tot nu toe dat kwetsbare openbare objecten op een paar kleine kinderlijke vernielingen na toch goed overeind kunnen blijven. Dat biedt vertrouwen voor de twee plukbossen in wording te Kardinge.

1 opmerking:

Giuliano zei

Kan iemand me nou vertellen waar dat plukbos is?
Dat is mij nog steeds niet duidelijk.