maandag 14 februari 2011

MAANDAGOCHTEND (61)

De twee maandagochtendfoto's hebben vrij zeker niks met elkaar te maken. De enige overeenkomst is waarschijnkijk ordinaire fietstvandalisme. Er zit ongeveer tweehonderd meter tussen de beide plekken waar ze zijn gemaakt.

Eerst het kapot geknipte slot van een fiets, u ziet het slot- wat daar nog van over is- verlaten en in de war op een grijs kastje liggen. Nu zeg ik wel dat hier waarschijnlijk een tweewieler is gestolen, maar dat is bij nader inzien natuurlijk niet zeker. Het kan ook zijn dat de rechtmatige eigenaar de fietssleutel heeft verloren en noodgedwongen het slot open moest knippen. Ik denk het bijna van niet, in dat geval zou het eigen kapot geknipte slot waarschijnlijk mee zijn genomen.

Ondergetekende rijdt al ongeveer vijftien jaar op een en dezelfde fiets. Misschien is dat een klein wondertje, de fiets zet ik regelmatig een keer niet op slot bij de Wiershoeck of bij Pand49. Maar ik herinner me van een jaar of twintig geleden nog erg goed hoe beduveld ik me voelde omdat mijn trouwe fiets niet meer daar stond waar die moest staan. Gejat.
Maar goed. De linker foto doet me in de verte wat denken aan buitenkunst. Het zou zo maar bij een kunstproject van Pand49 kunnen horen. Ik geef toe, dat is wat cynisch, maar het is soms net alsof je gewend raakt aan rondslingerende winkelkarren en fietswrakken als deze. Ook hier zit weer een onbekend verhaal achter. Is het wrak door een bewoner als grof vuil langs de staatkant gezet? Of zijn de wielen en andere onderdelen door iemand verwijderd die ze goed kon gebruiken? We zullen het nooit weten. Er zijn een paar uitdrukkingen gebaseerd op de edele tweewielers. Grunningers hebben- hoe kan het ook anders- een groffe variant: je kunt beter over je fiets lullen dan...., nou ja, vul zelf maar in. Beschaafder klinkt al weer: wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? Of, op die fiets (zo zit dat). Op een oude fiets moet je het leren, is weer wat bedenkelijker. Deze en andere fietsuitdrukkingen staan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_uitdrukkingen_en_gezegden_F-J
De nieuwe week is weer begonnen. Valentijnsdag 2011. Een commercieel gedrocht of niet, wees een beetje aardig voor uw medemens. Bloemetje, aardige opmerking, zoveel kost het niet. Het is prima februariweer, en de fiets is deze week een mooi vervoersmiddel. Nog even begeleid door Skik-muziek op fietse door de Holmsterheerd fietsen?
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/09/op-fietse-door-de-holmsterheerd.html

Geen opmerkingen: