dinsdag 22 februari 2011

GROENE STROOM (Column door Max Micha)

Groene stroom
Ik reed laatst op de A6 vanaf Amsterdam ( bij de Ketelbrug ) naar huis en zag op een gegeven moment het bordje aan de linkerkant van de weg waarop stond dat er zoveel duizenden huishoudens werden voorzien van groene stroom. Je rijdt dan langs een haag van die mega windmolens, en ik moet zeggen, het geeft mij als mens een nietig gevoel om langs deze imposante mastodonten te rijden .

Even de auto aan de kant en kijken. Jas aan, want het waait, gelukkig voor Flevoland, behoorlijk. Je staat dan tegenover deze enorme windmolens. Langzaam zie je de enorme bladen de lucht doorklieven en ronddraaien. Ongeveer 1700 van deze grote jongens staan er nu in Nederland te draaien. Met mijn hoofd volg ik de rotorbladen en het geluid wat hierbij vrijkomt brengt me bijna in een trance. Hup, terug in de auto en op weg naar huis.
Je hoort sommige mensen klagen over landschapsvervuiling, geen wind, geen stroom etc. en dat ze het liefst deze gedrochten ver weg in zee willen stoppen, uit het zicht van de mens, maar waar het wel bijna altijd waait. Maar mij deed het wel even wat om hier bij stil te staan. Ik zou het ook niet zo op prijs stellen als ik zo’n ding in mijn achtertuin had staan, maar we zijn op de goeie weg met onze innovatie op het gebied van duurzame energie.

Nu alles in deze tijd zo groen mogelijk moet zijn en onze natuurlijke voorraden op raken moeten we met goeie alternatieven komen. Zo hebben we zonne-energie, wat niet echt rendabel is in ons landje. Windenergie, enz. Een interessante variant op dit moment is ook de biogascentrale waarvan de eerste officieel begin deze maand in Spakenburg in gebruik is genomen. Deze centrale kan voor 3500 huishoudens gas leveren op basis van visafval. Kijk dat zijn nu leuke, groene nieuwtjes.
Ik weet dat er veel oppositie is tegen de zogenaamde megaboerderijen. Dit staat zelfs op de politieke agenda. U weet wel, 300.000 kippen in een grote fabriek. 20 kippen op een vierkante meter enzovoorts. Natuurlijk allemaal beestachtig, als nadeel, maar even dat terzijde gelaten. Weet u hoeveel uitwerpselen 300.000 kippen produceren per dag? En beseft u hoeveel energie we daaruit kunnen halen? Maar goed, het welzijn van de kip staat voorop. In Moerdijk is trouwens al een biomassa verwerkingsbedrijf die succesvol 90.000 huishoudens voorziet van energie uit kippenstront. Dit even ter informatie.
Weet u, met iedere oplossing komt ook wel weer een probleem, maar de innovatie staat niet stil. Mochten we echt in het tijdperk belanden van de biomassa industrie waarom dan ook niet in Groningen, en waarom ook niet van onze eigen menselijke poep? Stel dat door het recyclen van uw eigen uitwerpselen uw energierekening zou kunnen worden gehalveerd. Zou u zich er dan druk om maken wat de buren van u denken als u iedere week een emmertje gerecyclede poep langs de weg zet? We hebben er genoeg van en het gaat nooit op, the sky is the limit… toch?
Max Micha

1 opmerking:

Anoniem zei

de green green gras of home...