donderdag 3 februari 2011

VOCHT OP DE MUREN?

Deze foto schoot ik een paar dagen geleden. Nee, niet zo maar. Een saaiere foto dan deze kun je bijna niet schieten in de "groenste" wijk van de stad Groningen. Mijn God, wat grauw, grijs en kaal, daar wil je toch niet wonen? Eerlijk gezegd, dat schoot door me heen bij het nemen van de foto. De blues zou je er van kunnen krijgen. Toppingaheerd, ik kan het ook niet helpen.
Maar goed. De foto nam ik in verband met de aanslag op de muur. Ik weet, een 'goede' journalist beantwoordt meer vragen dan dat hij of zij opwerpt. Maar ik blijf hier in gebreke. De gedachte schoot door me heen dat hier - rechterkant muur- op alle drie de woonlagen douches zijn. Nattigheid, condens, etc. Maar dat lijkt me sterk, in dat geval zouden er raampjes zijn. Iemand een idee waarom de aanslag van boven naar beneden over de muur waaiert? Beijumnieuws@online.nl

5 opmerkingen:

Wobke zei

Lekkage in de hoek van het platte dak wat tussen de spouwmuur naar beneden zakt?

Geen idee, was wat er in mij opkwam.

Joshua zei

Johan,liever een eerlijke blogger dan een 'goede' journalist.
Groet, Joshua

Kees Huizenga zei

Vochtvorming door vochtig, regenachtig weer en slechte luchtventilatie in de buitenmuren? Te weinig luchtgaten?

Slechte isolatie (te veel isolatie) van de muren, waardoor het vocht nergens heen kan? Condensvorming?


Zie:

http://www.perfectbouw.nl/Kennisbank/Alles_over-Condensvorming_condens.htm

http://www.nuon.nl/energie-besparen/isolatie/spouwmuur-gevel-isolatie.jsp?CMP=KNC-google&HBX_PK=Isolatie%20buitenmuren&HBX_OU=50

http://www.klusvraagbaak.nl/vochtprobleem-lekkage.php

http://www.apkvastgoed.nl/content/common/toonartikel.php?optie=12&ingang=1

http://www.polderhuis.org/duurzaamrenoveren.html

Anoniem zei

Het lijkt op 'zoutuitslag', veel regenwater wordt opgenomen in de bakstenen en waarop het cement met het vocht reageert. Het betreft zo te zien ook de 'regenkant'.

Bij nieuw metselwerk: "Als gevolg van deze overbelasting met regenwater vindt tevens uitspoeling over het metselwerkoppervlak plaats, waarbij kalk uiteindelijk carbonateert door reactie met koolzuur uit de lucht en zo het witte calciumcarbonaat (CaCO3) vormt."

Maar ook bij de hemelwaterafvoer zitten donkere (vocht) vlekken. Onwaarschijnlijk lijkt mij lekkage van binnenuit, bijv uit douche, meestal is dan grote schimmelvorming tot gevolg en zie je het niet op 2 verschillende gevelhoeken.

Margo zei

Jeetje wat een lelijke plekken zeg!
Ik had vorig jaar iets vergelijkbaars aan de binnenkant van de muren. het is me nog steeds een raadsel waar het vandaan kwam, maar een schilder laten komen (via: http://www.schilder-weetjes.nl/schilder-offerte-aanvragen.html) en die heeft het mooi kunnen wegwerken. Sindsdien ook geen last meer gehad.
Maar ik ben wel blij dat ik niet in dat gebouw woon, het ziet er inderdaad nogal treurig uit. Terwijl Groningen echt hele mooie stukken heeft!