maandag 21 april 2014

EEN EXTRA EI MET PASEN

Lekker, een extra ei met Pasen. De smaak zal er niet om veranderen, maar om de een of andere manier moeten ze beplakt of gekleurd worden met Pasen. Waarom eigenlijk? En waarvoor dient een Paashaas?
Ondergetekende weet niet anders of er komen tijdens deze dagen meer eieren dan gewoon op tafel. Dat was vroeger zo, en zo zal het nog wel even blijven. In de zestiger en zeventiger jaren werden tijdens de paasdagen ook veel noten gegeten, de blogger herinnert zich dat walnoten altijd tussen de deur geplet werden.
Lekker hè, eieren eten met Pasen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat hebben eieren en Pasen met elkaar te maken? In onze geseculariseerde samenleving weten veel mensen amper nog wat het Paasfeest inhoudt.
Om te beginnen was men in de Vastentijd niet vies van een geintje om de verveling van het eentonige dieet te verlichten. Kookboeken uit de Middeleeuwen bevatten recepten voor nep-eieren die tijdens de Vasten op tafel werden gezet. Schandaal, er staan gekookte eieren op tafel! Maar bij het openen van de eieren bleken ze op ingenieuze wijze gevuld te zijn met snoekeitjes die wel gegeten mochten worden (zie ook hier), of met een amandelpasta die op marsepein leek. De eerste chocoladeeitjes schijnen al in de achttiende eeuw te zijn gemaakt, maar die waren nog massief.

Mensen met blauwe ogen zijn slimmer dan mensen met grijze ogen. Onzin? Ja. En net zo onzinnig is het idee van veel mensen dat bruine eieren gezonder zouden zijn dan witte. Want met brood is dat ook zo, denken ze dan. En producenten, angsthazen die bang zijn omzet mis te lopen, zetten alleen nog maar bruinleggende kippen in hun kooien/stallen/teletubbieweilanden. Of een hen bruine of witte eieren legt, kun je zien aan haar oorlelletje. Heeft ze een wit oorlelletje, dan legt ze witte eieren. Is het lelletje rood, dan zijn de eieren die ze legt bruin. Maar je begrijpt wel dat witte eieren beter te beschilderen zijn dan bruine.
Coquinaria.nl
Op de rechter foto ziet u ook een 'Paashaas' op de ontbijttafel staan. Daar zit weer een heel ander verhaal achter.
De paashaas is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt op Pasen. De paashaas is de niet-godsdienstige personificatie van het van origine christelijke paasfeest. Wiki/Paashaas.

3 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Als een gejaagde haas voorbij het leger van een andere haas komt, springt de zittende bliksemsnel van zijn leger op en rent in de looprichting van de andere verder. De gejaagde haas zelf duikt net zo snel weg in het leger, zodat de achtervolgende hond helemaal niet merkt, dat hij een uitgeruste haas voor zich heeft, die zijn leven voor zijn vriend waagt. De haas is dus in wezen een onzelfzuchtig dier dat zich voor de ander opoffert.
De hoofdpersoon uit de evangeliën verzucht ergens dat de vossen holen hebben en de vogels nesten, maar hij zelf nergens een plek heeft om het moede hoofd neer te leggen. Ook dat is een overeenkomst met de haas, die immers geen dak boven het hoofd heeft of een wand die hem tegen de wind beschermt.
Het enige wat dit weerloze dier beschermt is zijn grote vruchtbaarheid. En wat is, bij aanbreken van de lente een beter symbool van vruchtbaarheid dan eieren?
In Egypte was de haas toegewijd aan de godin Oeroet. In Griekenland aan Artemis en aan Afrodite. In het noorden aan Oostara, vandaar het Duitse ‘Ostern’ en ‘Osterhase’.
De haas is een zachtmoedig beestje zonder verweer dat niemand kwaad doet en zich voor zijn soortgenoot opoffert. Daarom is hij bij uitstek een symbool voor de kernfiguur uit onze christelijke cultuur, waarvan is verhaald dat hij onzelfzuchtig zijn leven heeft gegeven voor de gehele mensheid.

Gebruikt: ‘Jaarfeesten’ vierde druk, van Henk Sweers e.a. Zeist, 1983

Anoniem zei

Weet een van jullie waar je "wilde eendeneieren kunt kopen ?

Anoniem zei


dank jullie voor zowel het artikel als ook de eerste reactie er op :-).
leuk om beide te lezen.

hopelijk krijg je een reactie op je vraag, ano 11.31??
heb je ze wel eens gegeten?

gr. Therèse