zaterdag 12 april 2014

HOE GAAT HET MET HET PLUKBOS?


Drieënhalf jaar geleden opende toenmalige burgemeester Peter Rehwinkel een plukbos in recreatiepark Kardinge. Lees eventueel nog even dit blogbericht + video. Zie ook dit en dit bericht.
De verwachtingen waren hoog gespannen, lekker gratis fruit plukken? Niet verkeerd, maar dat valt tot nu toe tegen. Weinig gratis appels en peren. Maar daarmee is niet gezegd dat de initiatiefnemers achter het Plukbos stil zitten.
In verband met de wisseling van het mailadres (vanaf nu Beijumnieuws@ziggo.nl!) komt onderstaande tekst + bijgaande foto's later op Beijumnieuws dan was gepland.

Zaterdag (29 maart; JF, vandaag twee weken geleden!!) hebben 13 vrijwilligers van Natuurmonumenten het Plukbos een voorjaarsbeurt gegeven. Het weer werkte uitstekend mee!
Er zijn o.a. moerbei, duindoorn, vlier, eetbare lijsterbes, 80 frambozenstruiken en notenbomen gepoot. Verder is er gesnoeid en compost uitgestrooid. 
Ook is het eerste deel van een nieuw insectenhotel geplaatst.

(JF; tekst + foto's zijn ingezonden door een actieve Beijumer. Klik de linker foto groter)
De plukbossen zijn bedacht door twee buurtbewoners. De aanplant van de plukbossen maakt deel uit het van het project Groningen - Eetbare Stad, dat erop gericht is om het voedsel weer dichter bij de mensen te brengen. Burgemeester Rehwinkel is erg blij met het initiatief. 'Door nu met elkaar tijd, energie en geld in dit plukbos te stoppen, kunnen we later met elkaar letterlijk de vruchten plukken. Voor kinderen is het bos prachtig omdat ze zo direct in contact komen met eetbare natuur'
http://www.natuurmonumenten.nl/content/plukbos-kardinge-geopend

1 opmerking:

Erik zei

Misschien moeten de verwachtingen een beetje worden bijgesteld? Je kunt van hoogstamfruitbomen niet verwachten dat die na 2 jaar al stampvol appels hangen. En sommigen notenbomen doen er wel 10 jaar over voordat ze lekkere walnoten hebben. Dus een beetje geduld nog. Maar de bloesems van dit jaar zijn veelbelovend.
Ieder jaar zijn er al wel volop rode bessen, zwarte bessen, appelbes, kruisbessen, frambozen en bramen. Die rode bessen is wel een harde concurrentiestrijd met de vogels.
Sommige frambozenstruiken dragen gele frambozen. Dus wacht niet tot ze rood worden! Als ze zacht zijn, zijn ze rijp.
Op de volgende werkdag worden er krentenbomen gepoot.
Verder wil de plukbos-werkgroep snel meer uitleg bij de bomen. Want een moes- of ciderappel is geen lekkere handappel.