vrijdag 18 april 2014

BEIJUMSKAP (165)

Deze foto is gemaakt vanaf het Meedenpad. Er is daar een dressuurstal voor paarden met een bord ‘verboden toegang’ op het grote hek, niet echt uitnodigend. De witte hekken om de weilanden heen zien er een stuk vriendelijker uit. Ik krijg er altijd een beetje een Amerikaans ‘Dallas’-gevoel van.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

2 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Die dressuurstal heet 'Zorwijk', vermnoemd naar de boerderij die er voordien stond en waarvan de gebinten nog in deze constructie aanwezig zijn (daarom heet het nog zo). Op deze plaats stond ooit de borg van de familie Ulgers, waar Ulgersmaborg naar is vernoemd. Aan de andere kant van de ring zijn opgravingen verricht naar de 'lusthof' 'Zorgwijk, waar ooit de eerste burgemeester van de gemeente Noorddijk woonde.
In het begin van de indeling van stadsdeel Noorddijk werd een onderscheid gemaakt tussen Middengebied en Tussengebied, met de huidige Oostelijke ring globaal als de scheiding daartussen. De projectgroep Beijum kreeg de opdracht het Tussengebied te ontwikkelen en vernoemde het naar de borg die er had gestaan. De naam Ulgersmaborg dekte dus in eerste instantie ook het gebied waar nu de wijken De Hunze en Van Starkenborgh staan. Momenteel heet het industriegebied tussen het Meedenpad en de Kardingeweg Ulgersmaborg-Noord en de woonwijk heet Ulgersmaborg -Zuid.

Anoniem zei

Maar als je tijdens een wandeling even lekker op het hek leunt om naar de paarden te kijken.........oeps er staat stroom op!