maandag 14 april 2014

DE BRON VOOR DE VOEDSELBANK


Sinds enige tijd staat in de centrale ruimte van De Bron een mandje waarin spullen voor mensen met een krappe beurs in kunnen worden gedeponeerd.

Deze foto's zijn vorige week gemaakt. Het mandje stond nog leeg, maar er werd wel aangegeven waar het meeste behoefte aan was (of is).
Er schijnt een groot tekort aan babyvoeding, hygiëneproducten en droge mixen voor saus te zijn. Dat zijn toch wel drie heel uiteenlopende producten.

Nederland is nog steeds een der rijkste landen van de wereld.
Op een tafeltje in een kerkzaal te Beijum wordt aangegeven dat er in de plaatselijke voedselbank een groot tekort aan babyvoeding is.

http://pkndebron.nl/

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een leeg mandje en dat in een kerk de Bron genaamd .
Zou het mandje niet moeten overvloeien van giften ?
Een bron die spuit van naastenliefde ?
Of zijn ze de boodschap (pen) even vergeten ?

Anoniem zei

Kerkgangers hebben zelf niets omdat ze TE fatsoenlijk zijn om te protesteren tegen het corrupte en rovende Den Haag. Kom op mensen, laat we dit niet langer pikken !!

Mark zei

Dit is de eerste keer dat ik hierover lees, bedankt dat je hier aandacht aan schenkt Johan.

Een soort agressieve flauwekulreactie zoals hierboven laat ik achterwege, wat bezielt die lui hierboven om zelfs dit naar Den Haag te schuiven.

Ik help in elk geval graag dus ik kom binnenkort even langs om mijn steentje bij te dragen. Met babyvoeding, hygieneproducten en saus. Lijkt me beter dan roeptoeteren.

Anoniem zei

Mark houdt de voedselbanken liever in stand, want dat lost immers het armoedeprobleem zo fantastisch op.... Bovendien krijgt Mark ook een heel goed gevoel over zichzelf wanneer hij het mandje kan vullen.

Willem Pauwelussen zei

Toch blijft het een vreemde zaak dat we in een wereld leven waar superwinsten worden gemaakt aan de ene kant en charitas noodzakelijk is om de (daarmee samenhangende) armoede te bestrijden.

Anoniem zei

Je snapt het helemaal Willem, maar waardoor wil deze realiteit Mark's koppie en die van vele Nederlanders niet binnenkomen ???????? Is men gek, goedgelovig, naïef of onverschillig ??

Anoniem zei

Mensen hou nou eens op te zeuren, is hulp bieden tegenwoordig ook al dom en egoïstisch? Je zult meer niks te makken hebben, dan zou ik blij zijn met de hulpvaardige opstelling van Mark. Moeten ze de Zonnebloem en inzamelingsacties ook maar stoppen. Brr, wat een kille wereld zou dat worden.

Mark zei

Willem, ja dat is inderdaad een vreemde zaak. En een filosofische discussie die we niet in een etmaal kunnen oplossen. Maar aan honger kunnen we wel wat doen en gelukkig gebeurt dat dus ook.

Anoniem, misschien moet je wat zorgvuldiger kiezen wie je aanvalt want anders pak je misschien iemand die het niet verdient.

Als ik lees dat er een dringend tekort aan babyvoeding is dan gaat mij dit aan het hart. Kennelijk zijn er in mijn directe omgeving mensen die hun baby's niet genoeg eten kunnen geven. Misschien is dat wel omdat de ouders stomme keuzes hebben gemaakt maar daar mogen kinderen toch nooit de dupe van worden, laat staan baby's.

Voor mij staat dit allemaal los van een discussie over de oorzaak van voedselbanken. Die discussie moeten jij en ik niet met elkaar uitvechten op Beijumnieuws. Wij zijn namelijk toch niet in staat om het tij te keren. Of wel soms.

Natuurlijk mag je van mij best van achter de computer blijven kankeren op den haag. Maar volgens mij heeft dat nog minder nut dan voedselbanken. Misschien verbetert de landelijke politiek pas nadat het op lokaal niveau beter gaat.

Dus geef ik je gelijk: als ik met producten kan helpen geeft mij dat inderdaad een goed gevoel. En de ontvanger ook. Als iemand die wel iets heeft, iets geeft aan iemand die niets heeft, dan heet dat gewoon "delen." Een principe dat Anoniem hierboven kennelijk niet hoog heeft zitten.

Sterker nog: het stuit anoniempje zo tegen de borst, dat mensen die wél wat doen kennelijk ook de wind van voren kunnen krijgen! Doet iemand iets, al is het maar minimaal, is het weer niet goed!

Beste anoniempje, misschien heb je een hoop terechte bezwaren over de kwaliteit van de samenleving maar als je wilt dat mensen daar begrip voor opbrengen moet je nu niet vijandig gaan doen tegen de verkeerde.

Als jij ooit in een positie verkeert van honger ben jij misschien wel degene die mijn bijdrage op mag peuzelen. Klaag je dan ook nog?

Ik weet al wat het probleem is. Het probleem is niet dat ik mij goed voel bij het vullen van een mandje. Het probleem is dat jij je kennelijk te goed voelt om de voedselbank te accepteren als realiteit. En door mij verbaal aan te pakken hoef je in elk geval niet naar je eigen gedrag te kijken.

Ik vind het maar droevig.

Of ben je gewoon jaloers omdat je zelf ook dingen nodig hebt en daar niet voor uit durft te komen?

Als je de wereld echt mooier wil zien dan hij nu is moet je hem niet eerst zelf lelijker maken door zo te praten. Het mooie van delen is dat beide partijen er een goed gevoel aan overhouden. Maak zoiets simpels waar niets mis mee is nou niet moeilijker dan het hoeft te zijn.

Sterkte met je frustraties.

Anoniem zei

hoeveel kerkleden telt de bron?
als ieder kerklid 1 item in de korf doet,is het dan vol?
zo ja, is dat mooi.
zo nee, is er gelukkig nog plaats voor hetgeen Mark er in deponeert.

gr. Therèse

Anoniem zei

Beste Mark, jij bent als moeder Theresia : jij houdt niet van de armen, maar je houdt van armoede en daarom doe je zo vreselijk je best om dat in stand te houden....giving until it hurts....dat wilde je grote voorbeeld ook... een spirituele verlichting verwerven door jezelf allerlei beperkingen op te leggen. Bijkomend probleempje: de hongerigen vermeerderen zich en de wereld gaat er door naar de kl.... !

Anoniem zei

Laatste anoniem, zou je de wereld dan een plezier willen doen en jezelf van kant maken? Als je jouw negatieve gedachtegang voort zet zou je het toejuichen als er een derde wereldoorlog zou komen om de overbevolking tegen te gaan. Ben je ook zo blij dat als jou wat overkomt dat er dan een ambulance komt of zullen we afspreken dat we je maar op straat laten liggen?

Anoniem zei

Je laat je wel erg makkelijk ontmaskeren Laatste Anoniem....Voor het oog van de goegemeente Mandjes Vullen om blijk te geven van al je Goede Werken en in het stemhokje stiekem je haat en wrok jegens degenen die jouw "goede bedoelingen" niet wensen te begrijpen botvieren door op de PVV te stemmen.

Anoniem zei

o o en oei oei...

wat lees ik hier nou *verbaasd*.
2 anoniemen onder elkaar die elkaar te lijf gaan?
hoe goed kent men elkaar?
óf...speelt hier de wensgedachte misschien een rol?
joost of josina mogen het weten...

mvg onderteken ik met mijn geboortenaam,
THERÈSE

Anoniem zei

Moeder Therèse, zeg er wat van!

Anoniem zei

Minima wonen niet verspreid in stad. Beijum staat bovenaan. 21.5% van de Beijumers maakt deel uit van een minima-huishouden. Ook in de wijk wonen minima niet verspreid, maar wonen geconcentreerd in bepaalde buurten of zelfs straten. Je vindt ze op een hoop in postcodegebied 9736, Beijum-Oost, met buurten met veel sociale huurhuizen. In diverse statistieken vallen ze niet op door grove gemiddelden voor grote gebieden, de wijk Beijum bijv. met 13.500 inwoners. Ook kijken ambtelijke, bestuurlijke en vrijwillige types weg voor alarmerende cijfers op straat- en buurtniveau; dan komt armoede te dichtbij.Dan valt op dat 25% van de zelfstandigen, zzp-ers behoort tot de werkende armen. En twee op de vijf kinderen opgroeien in een achterstandswijk, met ouders zonder baan, met weinig inkomen en een lage opleiding. En dat armoede meer en meer een kleurtje krijgt; zo wonen er bijv. 271 minima-huishoudens in Beijum met een Antilliaanse achtergrond. Ook Aziatische (Vietnamese) Beijumers zijn nogal 's arm.

Willem Pauwelussen zei

Ach ja, dat stemhokje.
Probleem is dat in Den Haag hooguit wordt gebabbeld over de hoogte van het financieringstekort en waar ze nu weer het geld kunnen weghalen omdat tekort terug te dringen. En niemand die zich afvraagt waardoor het toch komt dat deze riedel al wel een jaar of 50 wordt afgestoken. Met al dat bezuinigen moet dat tekort toch een keer wegzijn?
En ondanks dat lees je toch weer regelmatig dat de rijken rijker en de armen armer worden.
Dát vind ik pas triest.
De enige manier om de wereld te redden lijkt me inderdaad delen. Maar dan niet in de vorm van individuele charitas maar mondiaal.
De hebzucht moet definitief en radicaal de wereld uit.

Anoniem zei


Een zeer nobel streven, Willem.

ware het niet dat het net zoiets is als Utopia.
een droom.
een droom die bij voorbaat gedoemd is te mislukken.

als die ene appelboom nog ál de vruchten zou hebben en niet --1, zou Utopia misschien realiteit kunnen worden.

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Google maar eens op share/maitreya. Dat utopia is dichterbij dan je denkt.
En die appelboom is de kennis die ons uit het paradijs van het instinctieve leven heeft gehaald, dus ons tot DENKENDE mensen heeft gemaakt. Gegeven wat we ermee doen kun je dat inderdaad een vloek noemen.