maandag 14 april 2014

MAANDAGOCHTEND (196)

Het was me het weekendje gezond wel in Beijum. Zie de berichtgeving over 'Gezond in Beijum' van de afgelopen dagen.

Op bovenstaande foto is het Gezondheidscentrum van Beijum zichtbaar. Had daar 'Gezond in Beijum' eigenlijk niet georganiseerd moeten worden? Je zou het denken. Maar waarschijnlijk toch maar beter van niet. Dan hadden we naar de apotheek gemoeten, of bij een tandarts of dokterspraktijk binnen moeten stappen. Dat zijn toch locaties waar een mens liever privé heengaat.

Even door filosoferend over het begrip gezondheid op deze maandagochtend, zou het ook zo kunnen zijn dat een mens té gezond gaat leven. Moeten we elke dag gaan mediteren, yoga-oefeningen doen, kruidenthee drinken en/of onze bloeddruk in de gaten gaan houden? Is het wel gezond om zo gefocust op gezondheid te zijn? Daar komt nog bij, stel dat iedereen helemaal gezond zou zijn, geestelijk en lichamelijk, dan kunnen al die bedrijfjes die zich afgelopen zaterdagmiddag in het Heerdenhoes in de kijker hebben gespeeld zichzelf toch op gaan heffen? Dat is toch weer niet zo gezond voor de economie?

De dokter, de tandarts, de apotheek en het CJG zouden in dat geval ook op kunnen doeken. Wat moeten we dan met het Gezondheidscentrum aan? Er een discotheek van maken? Het riekt naar cynisme, maar zo is het niet bedoeld, eigenlijk mogen we blij zijn dat er zoveel geblowd wordt in Beijum. Dan kunnen allerhande instanties daar mooi op duiken om er iets aan te doen. Lekker, die patatzaken in Beijum, wat kun je er heerlijk ongezond eten. Dokter! En blijf vooral overtredingen maken in het verkeer, mogen politieagenten ook een boterham verdienen? Fijn, die 'armoede' in 'achterstandswijk Beijum', mogen er nog een paar gesubsidieerde projectjes bij komen? En zo kun je wel even doorgaan.

Stel dat alles geestelijk gezond zou zijn, en Beijum een voortvarende sociale villawijk, wat moeten de mensen van Stichting Stiel dan gaan doen? Het klinkt allemaal erg ironisch, maar er zit een kern van waarheid in.

Misschien moeten we een voorbeeld aan de dieren nemen. Zie de Beijumer katten (poezen) op de linker en rechter foto. Wat zien die er gezond uit, en wat zijn ze onafhankelijk. Wat een stralende vachten.
Het slaat natuurlijk nergens op om de gezondheid van mensen met dieren te vergelijken, maar een beetje relativering over de gezondheidscultus-circus lijkt me wel op z'n plaats.

Beijum is een van de 'armste' wijken van de stad. Maar, op eigen titel gezegd, ook een van de gezondste. Wat een buitenlucht, en wat een bloeiende natuur. Wat een Recreatiepark Kardinge hebben we toch in onze achtertuin! En wat een Sportcentrum Kardinge!

Een gezonde nieuwe week toegewenst. En eet vooral ook een dag lekker wat vettige snacks. Tuur wat extra naar uw beeldscherm, de opticiens moeten ook leven, drink overvloedig lekkere bakjes koffie en neem vooral ook een extra pilsje of borrel, kortom, geniet van het leven.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Wat er stond? Geen idee.
In ieder geval...jij ook een goeie week, Johan! :-)

gr. Therèse