maandag 24 maart 2008

GENEUZEL

Eerst even iets recht zetten over gisteren. Ik werd door een attente lezer gewezen op het feit dat Jezus op Goede Vrijdag (waarom wordt dat eigenlijk zo genoemd?) is gekruisigd en niet op die dag is opgestaan. Kijk daar heb je wat aan, helder en to the point.

Over heldere communicatie gesproken, je ziet de laatste tijd steeds vaker dat het gebruik van cliché's echte communicatie vervangt. En dan heb ik het nog niet eens over gekleurde interpretaties, oordelen en conclusies op basis van beperkte informatie.

Nee, nee, ik ga het zoals beloofd niet over dat ene onderwerp hebben al valt het daar ook op. Maar of ik nou op mijn werk ben, thuis of in "de wijk" dingen oppik, steeds vaker hoor of lees ik: we moeten met de neuzen dezelfde kant op wijzen. Het dooft eigenlijk elke discussie, elke debat, dualiteit of polariteit. En het zorgt voor een soort van "nepvrede en schijnharmonie." Mij valt me vaak op dat degenen die het hardst roepen om de neuzen één richting te laten opwijzen zelf erg uit hun doen raken als ze hun zin niet krijgen. Als het niet gaat zoals ze graag willen zien dan raken ze gepikeerd. Of dat nou in de buurt is, met collega's of binnen het gezinsleven; de pleiters voor één lijn of neus ondermijnen vaak de meningen-pluriformiteit. Gek eigenlijk, het is toch mooi dat vader en moeder meningverschillen hebben? Buren, echtparen, Beijumers en collega's idem dito.

Daarom waardeer ik het feit dat http://www.beijum.nl/ verschillende meningen toelaat op de site. Want net als dat mijn mening niet heilig is, en ook niet met Pasen, geldt dat ook voor anderen.
Het heeft vaak iets komisch te merken hoe mensen anderen de les willen lezen, ik zal me er ook wel eens aan bezondigen. Zeggen dat je je niet met iets moet bemoeien? Waar bemoeit de persoon die dat zegt zich mee? Niet qua onderwerp over "een graf mogen regeren"? Geweldig, degene die zoiets zegt doet dat zelf op dat moment wel! Niet oordelen over anderen? Hoezo, is dat niet goed?

Laten we in elk geval dat neuzengeneuzel niet op de wijk loslaten. Op grofweg 14000 bewoners, 120 nationaliteiten, 160 bewonersleden, van Christendemocraten tot Wilderianen etc. in Beijum, slaat zo'n neuzenoproep echt helemaal nergens op. Tegelijkertijd kritiek hebben en oproepen tot één neuzenrichting is eigenlijk een vorm van humor.

Laat iedereen zijn of haar eigen neus hebben en laat iedereen ook de eigen richting bepalen! Kunnen we het daar over eens zijn ja!!??

Geen opmerkingen: