vrijdag 10 juni 2011

COLUMNIST HARM VORSTEVELD VAN LIJN6

Er is iets wat http://www.lijn6.com/ wel heeft en Beijumnieuws niet. Een echte columnist. Max Micha stuurde wel eens een column, maar die laat de laatste tijd op de een of andere manier verstek gaan. Een jaar of drie geleden schreef ik wel eens een column op de eigen blog genaamd: 'Op het Randje.' Ik herinner me deze van april 2008. Toen al waren lezers bezig om me een subsidie aan te willen praten.(Ik ben nooit zo gecharmeerd geweest van subsidie en heb de boot lang af weten te houden. Komisch dat niet ingelichten meenden dat ík subsidie voor Beijumnieuws zou willen, en daar domme, hilarische stukken over schreven. Lezers droegen me voor en pushten me vriendelijk. Dat terzijde)
Maar goed, columns en columnisten. Lijn6 heeft wel een heel bijzondere columnist. Hij raast niet zoals ondergetekende door de wijk, nee hij tuft lekker met z'n scootmobiel rond. Ondergetekende is breed bespraakt en om z'n lengte kun je niet heen. Maar goed, dat zijn uiterlijkheden. De meeste Beijumers kennen Harm Vorsteveld wel. Rijdend in z'n scootmobiel. Een gesprek aangaan kost wat moeite want Harm is wat moeilijk te verstaan. Maar met wat geduld en echte aandacht kom je echter een heel eind. Sinds ongeveer een half jaar is hij columnist bij Lijn6. Hij maakt geen al te lange columns, eerder de lengte van een Voetnoot  van Arnon Grunberg in de Volkskrant, of een van Jan Wierenga in het Dagblad van het Noorden. Een beperking hebben betekent niet dat je hersenen niet naar behoren functioneren. Bij Harm Vorsteveld zijn die helemaal in orde. En omdat hij wat langzamer door de wijk schuift in vergelijking met ondergetekende is zijn waarneming wellicht nog secuurder.
Beijumnieuws is geen bedrijf, was het dat wel dan zou ik een bod doen op Harm Vorsteveld. Als iemand een wekelijkse of tweewekelijkse column voor Beijumnieuws zou willen schrijven, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl
De laatste column van HV gaat o.a. over zijn bezoekje aan de NLA-praatavond. Het heet Brainstormend.
Zwijgzaam. Brainstormen achter een nog lege bladzijde van een tekstverwerker dat geduldig wacht op de eerste letter aanslag voor een verhaal of kritische noot bij een actualiteit van de dag, een gebeurtenis of een simpele spontane hart verwarmen uitspraken van de jeugd die aan duidelijkheid geen twijfel overlaat. Wat over kwam mij enkele dagen geleden. Op een vraag van een zevenjarige van hoelang ik getrouwd ben antwoordde ik heel eerlijk 30 jaar. Ho, wat lang. Zolang wil ik niet getrouwd zijn. Een jongen uit mijn klas is verliefd op mij, ik niet op hem, hij is te kleverig, vertelde zij verder. Moest een glimlach onderdrukken om haar verhaal serieus te nemen. Wetende dat haar verhaal morgen of over enkele jaren weer anders zal luiden. Zo simpel en in hun beleving helder, daar kan geen politiek correct antwoord tegen op. Ook dat is mooi simpel Beijum.
En de brainstorming gaat verder. Helder is dat het getekende samenwerkingsverband tussen Gemeente en corporaties onder de naam het Nieuw lokaal Akkoord (NLA) een goed instrument is om de betrokkenheid in de Heerd of buurt gezamenlijk te vergroten.
Lees hier verder.

Geen opmerkingen: