woensdag 8 juni 2011

KINDEREN IN BEIJUM (12)

Vanochtend stapte groep 5 van basisschool De Heerdstee in de bus richting Schiermonnikoog voor een schoolreisje Op zich niks bijzonders, dat gebeurd wel meer. Maar ik weet dat veel kinderen uit die klas wel eens vaker naar een waddeneiland gaan, sommigen zijn de halve wereld al overgevlogen, of hebben vakanties gevierd in Frankrijk of Spanje. Vader en moeder hebben vast een auto. Vroeger (hoor hem weer) werkte dat niet zo. Ik herinner me dat we geen auto hadden in de Veenkoloniën, achter op de brommer tufte ik soms met vader van dorp naar dorp. En een keer per jaar ging ik op schoolreisje naar Hellendoorn of Harderwijk. Dat was de hele wereld die ik, behalve mijn geboortestreek, overzag. Daarom is dit een leuk uitje voor de kinderen, zie foto, maar het is niet spectaculair zoals ik dat vroeger ervaarde. Deze kinderen zijn vertrouwd met internet, ze kunnen de hele wereld afsurfen. De meesten zitten op Hyves, of ze twitteren. Ze zijn veel wereldwijzer, zogezegd. Enerzijds ben ik jaloers op deze generatie kinderen. Aan de andere kant, de hele wereld aan informatie komt al op de kinderkopjes af. Wat was het vroeger eigenlijk vertrouwd, veilig en overzichtelijk om met vader achter op de brommer van het ene dorp naar het andere te rijden. De wereld was overzichtelijk. Dát waren spectaculaire uitjes.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ik hoop dat ze er lekker van genieten, voor je het weet heeft deze regering ook de schoolreisjes weg-bezuinigd...

helaas hoorde ik van mijn zoon al dat komend jaar de onderbouw en de middenbouw op zijn school niet meer op schoolkamp mag omdat het te duur word... (hij zit op speciaal onderwijs!)

schandalig toch... daar kijken ze het hele jaar naar uit...

Anoniem zei

Mja... dat verhaal van die brommer. Iets soortgelijks zullen ze ook wel gezegd hebben in de tijd dat paard en wagen doodnormaal was...

@anirnith: hoe bedoel je weg bezuinigd? Is dat subsidie geven voor schoolreisjes altijd al zo geweest dan? Van wat ik mij kan herinneren moesten de ouders dat altijd betalen, of iig een bijdrage doen.

Anoniem zei

@anoniem wat ik begrepen heb is dat de ouders wel een eigen bijdrage moeten doen maar dat de school ook een deel betaald.
en als daar dus bezuinigd word kunnen dit soort extra dingen ben ik bang niet meer in de toekomst.

je kunt de eigen bijdrage van de ouders wel verhogen maar dat houd ook ergens een keer op.

ik betaal voor het reisje van de jongste alleen al €21,00 en het schoolkamp van de middelste kost €75,00 dan gaat de oudste nog wel eens een dagje weg met haar klas dus tel maar op... en dat komt bovenop de vrijwillige ouderbijdrage!

maar je wilt je kind ook niet buitensluiten van dit soort leuke axtra dingen...

Anoniem zei

Ik kan mij nog heel goed herinneren dat mijn kamp (midweek) ca. 30 jaar terug fl.240,00 was.