vrijdag 10 juni 2011

PLEK VOOR IEDEREEN (Ik ben er ook)

Het had drukker gekund, maar ja, wie regelt het dat zo'n avond aan het begin van het pinksterweekend wordt neergezet? Ongeveer 65 Beijumers koersten vanavond richting de Kleihorn waar een multiculturele avond was georganiseerd. Er waren toneelstukjes, een wervelende breakdance door jongeren uit Beijum, er werd gedanst en geshowed. Geshowed? Jawel, want Ik Ben Er Ook, er is namelijk Plek Voor Iedereen. Dat was het motto van de avond. Dus allemaal mooie kleren aan en pronken. Ik moet zeggen, de avond swingde er over, eigenlijk wilde ik tien minuten binnenwippen en daarna weer vertrekken, maar de sfeer was uitgelaten. Ze willen geen alochtonen genoemd worden, de Beijumer nieuwkomers, ze willen gewoon zijn wie ze zijn, gewoon Beijumer. De paradox is eigenlijk dat ze dan niet op een podium moeten gaan staan om 'gewone' Beijumers te willen zijn, en ook niet in een portrettenboekje over allochtonen in Beijum moeten gaan poseren. Maar goed, het zal mijn Grunninger houding zijn van 'du eev'n normaol zeg.'
In elk geval zetten de aanwezige allochtonen me weer even aan het werk, het was zo leuk dat ik me gedwongen voelde om video-opnames te gaan maken. Die komen in de loop der avond of morgenvroeg online. Wethouder Janny Visscher was ook aanwezig, u ziet haar op de foto het boekwerkje 'Ik ben er ook' aankondigen. Een portrettenboekje over 'nieuwkomers' en 'allochtonen',- getsie, wat een termen. Ging ze deze vrijdagavond ook los op de dansvloer in de Kleihorn? Binnen een paar uur ziet u dit in dit digitale wijktheater. Update 00:35 uur. Bekijk de video en zie hoe anderhalve paardekop aan allochtonen, jawel we zijn in Groningen, zich presenteerde aan 'Beijum.' De verhoudingen zijn natuurlijk zoek: 14.000 Beijumers die niet aanwezig waren in de Kleihorn zijn er ook. Ze gaan alleen niet op een podium staan om te vertellen dat ze er ook zijn. Ok ok, cynisme en nihilisme liggen op de loer, de aanwezigen in het buurtcentrum swingden en feestten er over. En wethouder Visscher deed volop mee. Er waren nogal wat fotografen aanwezig, maar over twee weken is dit natuurlijk al weer achterhaald 'nieuws.' Kijk one of these days ook even op http://www.lijn6.com/ voor actuele foto's, tekst en video's.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Als ze er nu eens wat meer publiciteit aan geven dan komen er ook meer bewoners, zo heb ik via lijn6 moeten lezen dat het prokkeldag was.
prokkeldag was geslaagd voor de bewoners van de zijlen maar ik heb weinig bewoners en kinderen gezien terwijl dat toch juist de insteek was.
En dan denk ik leuk maar wat heeft zo'n feestje gekost waar de doelstelling copleet is mislukt.
Erg jammer alles draait op publiciteit hoe beter de publiciteit hoe meer mensen!
We hebben Beijumnieuws en lijn6 die hebben al een erg groot bereik.
Borden langs de weg, flyers in de supermarkten etc etc hopenlijk lees ik het een volgende weer en ben ik als bewoner ook van de partij

Anoniem zei

Waar is het boekje verkrijgbaar?
Of krijgen wij die in de bus?

Anoniem zei

Er lagen flyers voor de prokkeledag en plek voor iedereen in de wegwijzer, bieb ,cjg en buurthuizen.
Verder is er veel over getwitterd en stond het op verschillende websites.