zondag 19 juni 2011

VANMIDDAG OPENING EXPOSITIE PAND 49

Vanmiddag wordt in galerie Pand49 de bijzondere expositie ‘Rafels, plooien’ geopend met schilderijen en geschilderde boeken van de Groninger kunstenaar Gerard Lakke.

Het werk van Gerard Lakke [1959] is vaak losjes geïnspireerd op vertellingen uit de bijbel, de kabbalah en de griekse mythologie waarin de vergeefse zoektocht van de mens naar de zin van het leven wordt verbeeld. Deze verhalen bieden Lakke een handvat om god, mens en aards bestaan te doorgronden, en te relativeren. Lakke is een scepticus, die van nature meer verwantschap voelt met de onhandige en eenzame kanten van ons bestaan - met de rafels en de plooien - dan met gladgestreken grootsheid en schoonheid.

De kunstenaar voegt daarom aan zijn werk ruwe (bouw)materialen als zand, glas, pitjeskatoen en staalband toe, en ook woorden en/of dichtregels. Het werk krijgt daardoor letterlijk en figuurlijk extra dimensies, en vormt zich tot een intrigerend vlechtwerk van betekenissen en associaties waarin de toeschouwer zélf houvast kan zoeken. De uitkomst is ongewis.

Lakke neemt zijn onderwerpen steeds vanuit verschillende invalshoeken in ogenschouw, in werkseries die zich over jaren uitstrekken. Zijn keuze voor (meestal forse) geschilderde boeken als werkvorm is tekenend, omdat juist het boek de mogelijkheid biedt om meerdere perspectieven, ‘scènes’ en standpunten naast elkaar te presenteren. Middels zijn cirkelende, omtrekkende werkwijze heeft Lakke een sterk en samengebald oeuvre opgebouwd.
‘Rafels, plooien’ – schilderijen en boeken van Gerard Lakke
19 juni t/m 24 juli 2011
Galerie Pand49, Ypemaheerd 49, Groningen.
Open van dinsdag- tot zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

Geen opmerkingen: