woensdag 15 juni 2011

DE LANGSTE DAGEN VAN HET JAAR

Ja, bovenstaande kop klopt helemaal. En ik hoef het u niet te vertellen maar volgende week dinsdag beleven we officieel de langste dag van het jaar. De keerzijde van de medaille vindt in december plaats: de donkere dagen voor kerst. Wat gaat de tijd snel. Over een week worden de dagen al weer korter.
De langste dag (ook: zomerpunt) op het noordelijk halfrond valt elk jaar rond 21 juni, maar niet steeds precies op deze datum. Het is ongeveer de dag waarop de zonnewende (zomerwende) plaatsvindt. Dit zomerpunt is het hoogste (noordelijkste) punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica), recht tegenover het winterpunt. In 2005 bijvoorbeeld was het inderdaad op 21 juni, maar meestal is het een of twee dagen eerder en een zeldzame keer op 22 juni.

Dat de tijd ertussen het langste is wil niet zeggen dat zonsopkomst het vroegste en zonsondergang het laatste is, want deze vallen niet samen. In juni 2003 kwam de zon het vroegste op op de 17e en ging de zon het laatst onder op de 25e. Er zitten acht dagen tussen deze twee momenten. In het midden van die periode is het verschil tussen zonsopkomst en -ondergang het grootst en spreken we dus van de langste dag. Het plaatje maakt deze periode aanschouwelijk, dit geldt voor 2003, voor een plaats in het midden van Nederland (declinatie 23,5° noord, rechte klimming 6 u., zie ook: hemelbol). Het verschil tussen opkomst en ondergang bij het minimum of maximum en op de langste dag bedraagt 65 tot 95 seconden.
De kortste dag valt in de dagen rond 22 december. Lees hier verder.
Deze foto is gisteravond bij het Dijkrijk genomen. Ongeveer om 22.20 uur. Deze avonturenspeelplaats naast De Dijk beleeft stilletjes haar eerste jubileumjaar. Het is niet anders, de tijd en de natuur draaien door. Voordat je het weet denderen we weer de herfst  binnen. Gelukkig dient eerst de zomer zich nog aan. Dat die lang en heet mag zijn.
Naschrift: Omdat we de langste dagen van het jaar beleven zal de frequentie van blogberichten wat gaan afnemen. De tuin lonkt. Al of niet met een lekker pilsje. De fiets trekt ook, wat is het lekker om door het Kardingepark te rijden. Het is rustig in de groenste wijk van de stad. En het is wachten op dé uitslag voor Shoetime. Gaat Bert Hoekstra winnen of niet? Ik kan niet ontkennen dat het weekendje weg de luiheid wat heeft aangewakkerd. Geniet van de gekste, groenste en mooiste wijk van Groningen. En ik zal m'n best doen om u tot aan de zomervakantie van nieuwtjes en wetenswaardigheden uit Beijum te blijven voorzien.

Geen opmerkingen: