zondag 26 juni 2011

VLIEGEREN IN HET KARDINGERPARK

In de achtertuin van Beijum kun je zwemmen, hardlopen, fietsen, klimmen en nog veel meer. Maar er wordt ook nog gevliegerd. Zoals hier, zie foto rechts. Plaats van handeling: het Kardinge(r)park, ter hoogte van de Holmsterheerd. Al filmend bedacht ik me dat de vliegeraar eigenlijk aan het sporten was, de inspanning die hij leverde straalde van hem af.
Vliegeren is de kunst een aan een draad verbonden object samengesteld van papier en/of stof en/of stokjes door middel van de wind zo lang mogelijk in de lucht te doen vliegen.
Er zijn talloze (bestuurbare) vliegers van lichte en sterke materialen zoals spinnakerdoek, stokken (vroeger van hout, nu uit buisjes van glas- of koolstofvezel) en supersterke vezels als Dyneema vliegerlijn. Het vliegeren werd mede hierdoor een moderne hobby met allerlei aspecten zoals trick- en teamvliegers, buggyen met een vlieger en een karretje (of met een slee over het poolijs).
Vliegeren binnen een straal van 500 meter van een bovengrondse hoogspanningskabel is in Nederland een strafbaar feit (artikel 429, vijfde lid, Sr). Bovendien mag een vlieger nergens hoger worden opgelaten dan 100 meter en in het geheel niet in laagvlieggebieden en binnen een straal van drie kilometer rond een niet gecontroleerd luchtvaartterrein en een straal van vijf kilometer rond een gecontroleerd luchtvaartterrein (Regeling kabelvliegers en kleine ballons).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegeren


Kijk even mee. En luister ook even naar een oudje van de Moody Blues: Om- colour me the pop.

1 opmerking:

Kees K. zei

Ja heel mooi die combi met vlieger en Bhoedi Moody (waar de citar zo klungelig bespeeld werd), echt zeer passend.

Ik heb die gasten ook wel aan het werk gezien bij meer wind en inderdaad, dat is sport. En maar goed dat er zoveel regels vanuit onze waakzame overheid zijn...waarbij ik me dan afvraag of ze wel hemelsbreed 500m van de hoogspanningskabels net achter de berg verwijderd waren??? Ik denk het niet, dus eigenlijk zijn het criminelen.