maandag 17 december 2012

MAANDAGOCHTEND (140)

Nee, erg koud en winters is het niet deze maandagochtend de 17e december. Het zijn de donkerste dagen van het jaar, pas om vijf voor half negen was het helemaal licht buiten.  De schietpartij van gisteravond aan de Froukemaheerd dwarrelt nog een beetje rond in m'n hoofd (Dank voor de tips, sms-en en Whats-aps, ondergetekende was de hele dag afwezig en kon er niet heen). Een paar jaar geleden maakten redelijk wat Beijumers, waaronder ikzelf, zich zorgen over het beeld van Beijum in de buitenwereld. Ik weet niet anders of dat is voorbij, Beijum heeft meer zelfvertrouwen gekregen, af en toe een schietpartijtje moet kunnen, daar hebben we geen last meer van. Wat doet het er allemaal ook nog toe, volgens de doemdenkers onder ons is dit de laatste aflevering uit deze maandagochtend- serie. Waar maken we ons nog druk om, om een kogel die door de Froukemaheerd vloog? Komende vrijdag is het zover, dan vergaat de wereld. Is dat andere koek of niet? Of gaan we precies op die dag over naar een nieuw tijdperk? Breken er vanaf donderdag betere tijden aan? Hoe gek wil je het hebben? Nee, in de Wibenaheerd zijn ze realistischer en pragmatischer, daar geen geneuzel over het einde van de wereld en de eigen woonheerd, hier beginnen bewoners gewoon een paar normen en regels te stellen. Er zal de komende twee weken, en vooral tijdens oud en nieuw, weer behoorlijk gezopen worden. Nooit verkeerd om even een paar waarschuwing-stickers langs de weg op lantarenpalen te plakken. Kijk uit buurtgenoten, drank maakt meer kapot dan je lief is. Zie bovenste foto.

Maar wat is dat, even verder op? Een paar anti poep-stickers?  Zie foto links.Wat is er toch aan de hand in de Wibenaheerd? Het zou toch op z'n Grunnings gezegd niet verkeerd zijn als er vanuit deze heerd een fatsoensoffensief op gang zou komen die over de hele wijk uit zou waaien. Keurige gedrag, hondenpoep opruimen, zeer matig en sociaal met alcohol omgaan, geen hennepplantages meer, een en al vriendelijkheid, etc. Waarom niet? Onderschat de Wibenaheerd niet.

Even een broodje kopen dan maar. Bij de Aldi op Plein Oost vielen me weer stickers op, dat heb je soms, dat bepaalde gelijksoortige zaken je achter elkaar opvallen. Zie foto rechts. Waag het niet om met een broodje, met een brandende sigaret of met een hond de winkel in te lopen. En zin om 151 euro te dokken? Nou, simpel, jat wat mee uit de winkel en je komt er wel achter. Even afrekenen met winkeldiefstal heet dat.
De nieuwe week is weer begonnen, de een na laatste week van het jaar. Het komt wel goed met de wereld, in Beijum wordt op sommige plekken reeds paal en perk gesteld aan grensoverschrijdend en onfatsoenlijk gedrag. Nu nog wat stickers waarop staat dat er niet meer geschoten mag worden, en dat hennepplantages not done zijn. Echt, Beijum is een keurige wijk in wording. Maak er wat van deze week, en gedraag je en u een beetje.

Geen opmerkingen: