donderdag 13 december 2012

ONTWIKKELINGEN WINKELPLEIN WEST (5)

Waar waren we gebleven? Lees nog even dit blogbericht van 28 november. Loempia verkoper Vancong Duong moet met z'n kraam weg van z'n standplaats waar hij al jaren staat, dit omdat de Lidl gaat uitbreiden. Gistermiddag sprak ik met hem. En, ben je er al uit met de gemeentelijke ROEZ? "Ik heb vorige week een gesprek met ze gehad, ze boden me weer een plek aan de voorkant van het Winkelcentrum aan. Ik zou daar bij de glas-en oudpapiercontainers één parkeerplaats tot m'n beschikking krijgen om m'n kraam op te zetten. Ik heb aangegeven dat ik daar niet wil staan, en dat maar een parkeerplaats veel te klein is voor m'n handeltje." Ok, helder. Maar wat nou dan? "Toen boden ze me aan om tijdelijk op deze parkeerplaats te gaan staan." Hij wees naar de plek waar op de foto ongeveer de groene auto staat. Foto gisteren gemaakt, te zien valt hoe iemand de lantaarnpaal een drukker heeft gegeven, maar dat terzijde. Nee, midden op de parkeerplaats wil de loempiaverkoper van Beijum uiteindelijk ook niet staan. Maar wat dan wel? "Ze boden me weer de plek aan naast de visverkoper, maar ik heb aangegeven dat ik daar veel minder omzet zou draaien dan hier het geval is." Zie de archieffoto rechts, Vancong Duong zou naast de kar van visverkoopster Peggy komen te staan, aan het water en helemaal aan de andere kant van het plein. "Ik heb waar ik nu sta heel veel klanten die uit de bus stappen, gauw een loempiaatje kopen en boodschappen gaan doen of huiswaarts keren. Als ik aan de andere kant kom te staan moet ik die klanten missen." De vergelijking met het opheffen van de busbaan op Plein Oost en de teloorgang van winkels als de slagerij dient zich hier aan. Maar ook dit weer terzijde. En wat ga je nu doen dan? "Ik wil wel naast de viskraam gaan staan, maar dan moeten ze me financieel compenseren." Ok, waar moeten ze mee over de brug komen? Tienduizend euro per jaar? "Dat weet ik nog niet, dat moet ik even bekijken. Maar stel dat ik ga verkassen, dan moet niet de gemeente Groningen maar de Lidl over de brug komen." Juist. En heb je een beetje een goede onderhandelingspositie? "Dat denk ik wel. De Gemeente Groningen heeft me toegezegd dat de Lidl niet mag gaan uitbreiden als ze niet eerst met mij tot overeenstemming zijn gekomen."

Het is een boeiend spel dat gespeeld wordt. De kleine ondernemer tegen de grote giganten. Tienduizend euro tegemoetkoming in de omzet per jaar? Vijfentwintig duizend? Vancong Duong kijkt me lachend aan en herhaalt: "Dat moet ik nog even rustig bekijken." Ja, tel uit je winst. Gelijk heeft hij, wat mij betreft.
Volgens middenstanders die rond de Lidl hun nering hebben, moeten we er rekening mee houden dat het nog wel een paar maanden kan duren voordat de bouwwerkzaamheden los gaan.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Loempia en vis gaat niet samen, teveel concurr. om de warme hap.

Anoniem zei

Het is al eerder genoemd Lidl is huurder en geen eigenaar.
Wat als uitbreiding niet doorgaat en Lidl wil persé een groter pand huren.

Anoniem zei

Ik denk aan een plek in de buurt van die bushalte. Dat moet toch kunnen?

(rené)