woensdag 26 december 2012

SWUEINMUJIEB (7)

De wereld is niet vergaan, 2013 doemt op aan de horizon. We beleven wel roerige tijden, tijden waarin je eigenlijk een stevige en betrouwbare kapitein aan het maatschappelijke roer zou moeten hebben. Iemand die met durf en visie vastberaden op z'n doel afgaat, de woeste golven trotserend, een persoon die anderen op sleeptouw kan nemen. Een gezaghebbend mens, zogezegd. Maar waar vindt je tegenwoordig zo iemand? Even doceren, gezag of autoriteit is de aanvaarde macht van een persoon of organisatie om een of meerdere personen of groep te leiden. Waar zijn ze? De spelden in de hooiberg?

Nelson Mandela zou je een der laatste echte gezaghebbende autoriteiten op aarde kunnen noemen. Wat een kracht, wat een doorzettingsvermogen en wat een rotsvast vertrouwen straalt de man uit. Een lichtend voorbeeld voor veel mensen.  Maar dan. De homofobe paus? Hoezo de afgezant van God op aarde? Keihard groepen mensen die geen vlieg kwaad doen wegzetten omdat ze de liefde met het eigen geslacht willen bedrijven? Afgekeurd. Dichter bij huis dan maar, zijn Rutte en Samsom kerels die het land door de crisis kunnen leiden? De boekhouders zijn alleen maar met geld bezig, geen vleugje spiritualiteit of geestelijke bezieling stralen ze uit, alleen maar zeuren over inleveren, moeilijke tijden en de buikriem aanhalen. Alsof de essentie van het leven in de economie geworteld zit. Ongeloofwaardig.

Bestaan er in Nederland gezaghebbende iconen? Ja, maar die hebben vaak weer gedonder met een andere icoon. Twee voorbeelden. Johan Cruiff kan Louis van Gaal niet luchten of zien. En omgekeerd. Lolbroek-iconen als Youp van het Hek en Freek de Jonge van hetzelfde laken een pak. Zijn het wel échte gezaghebbende iconen? Als het ego zo opspeelt beginnen ze onverdraagzame trekjes te vertonen. Onsportief én humorloos. Moeten we het dan van Geert Wilders hebben? Van de man die drijft op zondebokken en geschreeuw vanaf de zijlijn? En bij het minste of geringste zelf moord en brand gaat schreeuwen? Politiek, voetbal of de KNVB, ho-pe-loos.

De 'digitale wereld' dan maar. Is daar enige vorm van gezag te vinden? Het zal niet toevallig zijn dat een weblog als Geenstijl op het ogenblik hoge ogen gooit. Niet wat betreft integer en menselijk gedrag, zichzelf kwetsbaar opstellen is aan de mensen achter deze blog niet besteed, wel hebben ze een soort van gezag op het gebied van digitaal zinloos geweld en het kielhalen van mensen die niet bevallen. Middelvingerjournalistiek mag je het noemen, het doet denken aan de jongen in de klas die  door een onbeschofte en asociale opstelling status verwerft. Dit puur op basis van het vernederen van anderen. Met interesse volgde ik de afgelopen weken het conflict tussen enerzijds emo-blogger en emo-twitteraar Chris Klomp en anderzijds Geenstijl. Klomp had de makers van het aan Geenstijl gelinieerde Pownews nodeloos en ongefundeerd gekwetst door quasi op te roepen tot geweld tegen de Pownewsers: 'Het is altijd goed als reporters van PowNews in elkaar worden geslagen. Juich ik toe'.  Inhoudelijk was het geen stijl wat Klomp verkondigde, maar het sloot van de weeromstuit wel naadloos aan bij de structurele opstelling van z'n opponenten. Geenstijl en Pow-news vertoonden als reactie op Klomp's stijlloze en tendentieuze provocatie opeens een wonderbaarlijke hoge moraalridder-gehalte. Vanuit het brave kamp werd angstig en van de weeromstuit agressief getwitterd: De nieuwe Volkert. Vanavond samen met z'n vriendjes met zijn smoel op tv bij het PowNews. Ze werden bijna stijlvol, en ze deden bijna een oproep tot respect (Tweet van Domiique Weesie). Klomp moet niet van die lelijke dingen zeggen of schrijven hoor! Ach, gossie toch. Huilie huilie in Geenstijl-land. Het kan verkeren. Gezag? Nee, wie constant wil uitdelen maar niet kan incasseren, bezit geen échte kracht. Losers.

Over gezag en leiderschap in Beijum hoef ik het eigenlijk niet te hebben. Er bestaan nog steeds mensen die de betekenis van het woord integriteit niet snappen. Wat heb je aan minderwaardige quasi 'bestuurders' die zichzelf en de daden van hun eigen clubje hoog prijzen en andersdenkenden hun kwalijke les willen laten lezen? Een te laag niveau om al teveel aandacht aan te besteden. Het heeft niks met gezag te maken, althans totaal geen door de Beijumer bevolking geschonken gezag. Tien keer niks.

Maar wat dan wel? De wereld verlangt naar authentieke, dienende en verbindende gezagsdragers. Ondergetekende ook, hij is opgegroeid in de tijd dat de leraar, huisarts, dominee en Neisblad van het Noorden nog gezag hadden. Waar is het kompas in deze woelige tijden?
Uw blogger komt uiteindelijk uit bij een vrouw.  Bij kruidenvrouw Saskia Nieboer uit Beijum. Alsof gezag een mannending zou zijn. Kruidenvrouwtjes, ja, daar doe je in de geest van Geenstijl badinerend en schamper over. Wat heeft dat nou voor status,  zo'n ploeterende kruidenvrouwtje die de wereld wil verbeteren? Hoon, spot en karikatuur. Maar wat zei ze afgelopen week? "Ik zou willen dat iedereen zich in 2013 op z'n of haar hart  focust, en vandaar uit gaat leven."
Geen gezoek meer naar een autoriteit buiten jezelf. Gewoon nederig de kracht van je hart volgen. Daar zit liefde, optimisme, compassie, respect, vertrouwen, verbinding met andere mensen..., etc. Naïef? Kan zijn, maar wellicht moeten mensen meer het gezag in zichzelf zoeken, in plaats van in de buitenwereld. Het kan wel eens dé paradox van authentieke gezag zijn. Dat het geworteld zit in menselijke nederigheid.

4 opmerkingen:

Bianca Gr. zei

Helemaal geen gezaghebbende reactie boven want anoniem.

Anoniem zei

Ja , als je commentaar hebt kun je oprotten .
Ben je het volkomen met "de leider "eens dan kun je blijven .
Zo simpel kan het toch niet zijn ?
Dit speelt ook op wereld niveau .
De leider van de BOB en de Wiershoeck zijn prachtige voorbeelden !

Anoniem zei

Hou die klotekutbob er nou n keer buiten.

Anoniem zei

Dominique Weesie en Rutger Castricum Van Geenstijl zijn twee schijnheilige losers die graag met hun vooringenomenheid pronken. Zwaqkzinnigen zijn het, journalisten onwaardig. Iedereen willen afbranden maar geen tegengas kunne incasseren. Idioten