maandag 24 december 2012

MAANDAGOCHTEND (141)

Dit is de laatste 'Maandagchtend' van dit jaar. Nee, het is niet dé laatste maandagochtend, maar over een week is het oudejaarsochtend, en dan slaat de serie een weekje over. Vanochtend maar een keer een foto dicht bij huis genomen. Beter gezegd, een foto úit eigen huis. Vanaf de plek achter de laptop geschoten. Er is op deze maandagochtend buiten minder te beleven dan normaal het geval is. De scholen zijn dicht en veel mensen hebben een verlof- of vakantiedag opgenomen. Lekker binnen blijven zitten met een dubbele senseo dan maar. En een beetje half wakker, half slapend naar de kerstboom koekeloeren. Zie hem daar staan, de metgezel voor ongeveer drie weken. Daarna, omstreeks de 5e of 6e januari,  wordt de boom als een stuk afval langs de kant van de straat gekwakt om opgehaald te worden door de milieudienst. Wat moet je er nou verder bijschrijven? Ja, de kerstboom begint al droog te worden en naalden te verliezen, terwijl ie nog zeker tien dagen mee moet. Het boompje krijgt af en toe water om de lijdensweg op te kunnen rekken. Nee, geen gelukkig kerstfeest voor alle levende bomen in de vaderlandse huiskamers. Maar goed, als je een kerstboom in huis haalt moet je niet zeuren over de consequenties. Het heeft trouwens wel iets om 's avonds met een glas wijn of bier naar de verlichte boom te kijken en tegelijkertijd naar kerstmuziek te luisteren. Bijvoorbeeld naar Have Yourself a Merry Little Christmas. Maar niet op de frisse en nuchtere maandagochtend. Er is niks romantisch aan een kerstboom te bespeuren op dit tijdstip (even voor acht uur).

In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt vanavond pakjesavond gevierd. Daar geen sinterklaasviering zoals hier, vanavond is het in de genoemde landen Heiligabend. Der Heilige Abend am 24Dezember, auch Heiligabend genannt, ist der Vorabend des Weihnachtsfestes; vielerorts wird auch der ganze Vortag so bezeichnet. Am Abend findet unter anderem in Deutschland, der Schweiz, in Liechtenstein und in Österreich traditionell die Bescherung statt. Als Heilige Nacht oder als Christnacht wird die Nacht vom 24. auf den 25Dezember bezeichnet. Wikipedia.
De laatste week van 2012 is aangebroken. Ik wens u een prettige week toe. En ook een stille en heilige nacht. (Vanavond een video met muziek over kerstversiering in Beijum)

1 opmerking:

Anoniem zei

Best wel een aardig kerstboompje bij je in de kamer. Tegenwoordig is het niet meer nodig om de boom bij de vuilnis te zetten. Er zijn bedrijfjes (ook in Groningen) die de boom ophalen, vervolgens liefdevol verzorgen en de volgende kerst ontvang je je eigen boom terug. Dat heet het Adoptiebomenplan.. Op die krijg je ook nog een band met je kerstboom.
Ook jij, Johan, een hele fijne, gezellige kerst toegewenst.
Jan Bakker