zondag 3 maart 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (137)


Ook de afgelopen maanden heb ik meerdere keren rondgekeken op de tuinen van De Wiershoeck en de Schoolwerktuin. Dat er niet veel viel te beleven zal niemand verbazen. Maar de laatste weken begon ik toch wel een beetje ongeduldig te worden. Natuurlijk staat de natuur ook in de winter niet helemaal stil. Je ziet de knoppen aan de struiken en bomen heel langzaam iets dikker worden. In december werd al de eerste bloei van de hazelaar gemeld. Op de Schoolwerktuin zag ik in januari de eerste kleine rode vrouwelijke bloemetjes van de hazelaar en de langwerpige mannelijke katjes. Maar de ontwikkeling gaat tergend langzaam.

Grote delen van de tuinen zijn geploegd, omgespit en bemest. De grond is klaar om te worden ingezaaid of wacht op de plantjes die straks weer kleur aan de tuinen zullen geven en insecten zullen lokken en voeden. Maar voorlopig valt er voor hen nog niets te halen. De winter lijkt voorbij en de lentezon zal snel aan kracht winnen. Dat voelen wij niet alleen, maar ook de insecten. Bij ongeveer 12 graden Celsius gaan de honingbijen weer vliegen. Tegen die tijd zullen ongetwijfeld de eerste krokussen in bloei staan en zullen de bijen op de tuinen van De Wiershoeck, in de Schoolwerktuin en in de omgeving op zoek gaan naar nectar en stuifmeel. Ze zullen daarbij concurrentie krijgen van een hoop andere interessante beestjes.

Waarschijnlijk zal ook de gele kornoelje wel worden bezocht. Het is een vroeg bloeiende struik, de bladeren verschijnen pas eind april. Na de zomer verschijnen rode, ca. 1-2 cm. grote vruchten, die in het najaar van de struik vallen. De vruchten zijn eetbaar, de plant wordt daarom ook wel eetbare kornoelje genoemd. Vroeger werd er jam en gelei van gemaakt. De gele kornoelje is winterhard tot meer dan 35 graden onder nul. De struik heeft dan ook niet geleden onder de kou van de afgelopen weken, maar de groei van de bloemetjes gaat wel heel erg traag. Je kunt zien dat ze in de afgelopen twee weken iets verder zijn opengegaan, maar veel is het niet. Waarschijnlijk gaat het de komende weken een stuk sneller.

Foto's + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: