zondag 3 maart 2013

SWUEINMUJIEB (8)

Het werd een beetje eentonig de afgelopen week. Alleen maar adhesie-mails en reacties op straat nav het lachwekkende stuk van de marginale club in hun clubblad. Ja, het zat ze wel hoog. Ze maken zich heel druk. En narcisten zijn altijd uit op zelfstreling. Wat was je reactie helder en duidelijk. Van dat soort dingen. Alleen maar complimenten krijgen is saai en de dood in de pot.  Als je schrijft of blogt kun je geen allemansvriend zijn. Waar  zijn de tijden van échte tegengas gebleven? De Franse schrijver André Gide schreef ooit: Het is beter gehaat te worden voor wat je bent, dan bemind voor wat je niet bent. Zo is het maar net.

Tja, het verzamelde werk van ondergetekende doet er waarschijnlijk toe voor de 'wijkopbouwers.' Het wordt al jaren serieus genomen, nauwkeurig gelezen en d.m.v. X-files bijgehouden. Gelukkig las uw blogger afgelopen week ook een soort van tegenreactie, en wel vanuit het nauw aan de wijkclub gelinieerde  Holmsterheerdcomité. Het moet gezegd, een keurige en beschaafde reactie, niet anoniem maar met voor- en achternaam. Ik, en met mij vele bewoners, vinden het een geweldige krant en we zien er altijd naar uit. De vrijwilligers die dit elke keer weer voor elkaar krijgen en er veel tijd in steken, verdienen alleen maar complimenten!  De reactie staat onderaan het bekende cartoon-bericht op Lijn6. Ook daar zijn al weer tegenreacties op gekomen, maar dat terzijde.

Waar het me om gaat is dat er hoop uit de bewuste reactie spreekt. En waardering. Wat zal de mevrouw die dit heeft geschreven veel bewondering hebben voor de vrijwilligers die dagelijks Lijn6 en Beijumnieuws in de lucht houden. Er vanuit gaande dat dit geen mevrouw is die in wij-zij kampen denkt. Nee, ondergetekende en de redacteuren en beheerder van Lijn6 kunnen de waarderende opmerkingen van de voorzitter van het Holmsterheercomité in hun zak steken: De vrijwilligers die dit elke keer weer voor elkaar krijgen en er veel tijd in steken, verdienen alleen maar complimenten!

Dat klinkt aardig, verbindend, opbouwend en vertrouwenwekkend. Het geeft de burger moed. Vrijwilligers zijn vrijwilligers, niet waar? Geen verdeling, geen wij-zij-splitting, nee de vrijwilligers die het wijknieuws brengen verdienen complimenten. Pure integriteit. Of? Stelde iedereen zich in Beijum maar zo overkoepelend en verbindend op. De waardering keert bijna automatisch terug: Leuke reactie mevrouw. En wat prettig dat u elke maand iets heeft waar u naar uit kan kijken! Wat is het leven zonder cadeautjes?

De komende week dient het voorjaar zich weer aan, Beijum zal over een week of zes weer de groenste en geelste wijk van de stad Groningen zijn. Het groen van de bladeren, en het geel van honderduizenden paardenbloemen. Paardenbloemen hebben volgens kruidenvrouw Saskia Nieboer een ontgiftende en zuiverende werking op lichaam en geest. Stel nou dat heel Beijum een paar weken aan de paardenbloemthee zou gaan, wat zou het een gif en venijn in de wijk schelen. Dit lijkt me bij uitstek een puzzel voor het NlA-wijkteam, hoe krijgen we Beijum aan de paardenbloemthee- en bier?

Behalve het groen en geel zullen de vele honderden kikkers in de Beijumer sloten van zich laten horen. Nachtelijke kwaakconcerten staan ons weer te wachten. Op zinderende zomeravonden achter in de tuin een pilsje of wijntje drinken. Geniet ervan, geachte Beijumer lezer. De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan. Een wijk in volle bloei en groei. Beijum. Bij uitstek de mooiste en boeiendste wijk van de stad Groningen.

3 opmerkingen:

Jacob zei

Normaal gesproken liggen er wijkkranten in wc west. Afgelopen week niet. Heeft Albert Heijn ze uit de schappen verwijderd? Wil het wc niet in verband gebracht worden met de Bob?

Anoniem zei

Ja, dat zou best eens kunnen. Zelf kom ik weinig bij AH in Beijum, ga meestal naar Plus of Jumbo (Korreweg). AH is tamelijk klantonvriendelijk, en tenslotte klant is koning.
Misschien gaat er nu eindelijk wat veranderen met de BOB; het draagvlak voor deze buurtvereniging is zeer gering, dat is wel gebleken. Het zou ook best zo kunnen zijn dat men (BOB) zich nog meer gaat afzetten tegen de wijk als tegenreactie. We zullen zien welke kant het opgaat met de BOB. Wel vind ik d het evident dat Janny Visscher toch iets moet ondernemen.
Jan Bakker

Anoniem zei

Is het misschien zo dat je te veel voelt en waarneemt ?
Waar anderen alleen nog maar in staat zijn aan hun eigen hachie te denken ?
Als ik maar genoeg heb . Wat doet een ander er toe ?
Andre Gide heeft wat mij betreft helemaal gelijk .