zondag 10 maart 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (138)


Het was afgelopen dinsdag een heerlijke voorjaarsdag. Een groot verschil met de vorige twee dinsdagen toen het grijs, kil en winderig was. Natuurlijk hadden de tuinen geen plotselinge metamorfose ondergaan. Het grootstel deel van de grond was nog steeds kaal en ook de knoppen aan de bomen en struiken waren niet opeens van vreugde opengesprongen. Maar toch waren er duidelijke verschillen. De afgelopen weken waren de bloemetjes van de sneeuwklokjes bijna allemaal nog gesloten, maar nu stonden ze te pronken in de voorjaarszon.  De bloei zo vroeg in het jaar is ongunstig voor insectenbezoek en dus voor kruisbestuiving, maar honingbijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari uit de sneeuwklokjes een licht oranjekleurig stuifmeel en zelfs een kleine hoeveelheid nectar.

Bij de bijenstal was het druk. Door de hoge temperatuur waren de bijen plotseling actief, maar ik zag ze nog niet bij de sneeuwklokjes. Wel zag ik een honingbij met klompjes oranje stuifmeel bij een paar bloeiende krokussen. Ook vloog er een hommel. Ongetwijfeld was het een koningin, want alleen bevruchte koninginnen overwinteren. De rest van de hommelkolonies sterft in het najaar.

Op de Schoolwerktuin zag ik ook mijn eerste dagvlinders van dit jaar; enkele kleine vossen en een dagpauwoog. Tientallen lieveheersbeestjes genoten ook van de zon, evenals een groene stinkwants (in bruin winterkleed). Het geel van het speenkruid was nog niet opvallend aanwezig, welgeteld één bloemetje bloeide er nog maar.

Het mooie weer had ook duidelijk invloed op het gedrag van de vogels. De mussen waren erg “spraakzaam” en ook hoorde ik regelmatig o.a. roodborst en winterkoning. Minder duidelijk herkenbaar is het geluid van de staartmees, een heel leuk vogeltje met een klein zwart/wit/roze lichaam en een lange staart. Een paartje was druk bezig met het bouwen van een bolvormig nest.
Allemaal hadden ze het voorjaar in de kop, maar zoals een bekend spreekwoord zegt: “Één zwaluw maakt nog geen zomer.”

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: