zondag 10 maart 2013

IS DE BEZORGER WEL TROUW?

Op Plein Oost ontwaarde ondergetekende vanmiddag een uitpuilende vuilnisbak. Hoeveel exemplaren van het dagblad Trouw naar binnen waren gewerkt, was niet helemaal goed te zien. Nooit geweten trouwens dat het ochtendblad zoveel wordt gelezen in Beijum. Zullen ze van een bezorger zijn? Ik bedoel, het is niet het meest ideale bezorg-weer. Is er een verkooppunt in de buurt? Ja, maar de mensen van de videotheek zullen zoiets niet doen, ik bedoel weggooien in een kleine vuilnisbak. Redelijk wat Volkskrant-lezers moeten dit weekend hun krant missen, door een fout met een distributiecentrum kwamen ze niet in Beijum aan (en wellicht ook buiten de wijk niet). Een mooie naam, Volkskrant, de krant van het volk. Al zal niet iedereen het daar mee eens zijn, voor sommigen staat de krant voor elitair en voor de grachtengordel in Amsterdam, zoals de Telegraaf voor plat en volks kan doorgaan. Wat dat betreft draagt de naam 'Dagblad van het Noorden' geen pretenties in zich mee, het dekt de lading. Een krant voor en van het noorden, of het een kwaliteitskrant is of niet, moet de lezer maar bepalen.

De mooiste naam voor een krant is misschien wel Trouw. Het werkwoord vertrouwen zit er in verwerkt. Trouw, degelijkheid, eerlijkheid, menselijkheid. Tja, dat kan ook weer elitair en verheven overkomen. In elk geval hoort een ochtendkrant genaamd Trouw niet met de nodige soortgenoten in een afvalbak op Plein Oost te Beijum Groningen te worden gedumpt. Dat is een beetje ontrouw.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Trouw begon in 1943 als verzetskrant. Zeker in die tijd was het dus een goedgekozen naam.

Anoniem zei

Inderdaad, Trouw begon als verzetskrant. Thuis zijn we nog steeds geabonneerd op deze krant. Dagblad v/h Noorden bleek fout te zijn geweest in de oorlog. De krant werd daarna verboden.
Jan Bakker

Kees Huizenga zei

Beste Jan Bakker,

Je bedoelt dat het Nieuwsblad van het Noorden "fout" is geweest tijdens WO II.

Zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwsblad_van_het_Noorden

http://kranten.kb.nl/themes/Nieuwsblad_gebouw

http://webwinkel.dvhn.nl/groningen-in-de-tweede-wereldoorlog

http://www.geboortekrant.nl/information/1902733/12/

Trouw is altijd mijn lijfblad geweest. Mijn vader zat vroeger in Het Verzet. Deze calvinistische verzetshouding prikkelt mij in de onrustige dreven van Beijum, waar mijns inziens geen sprake is van wijkdemocratie.