maandag 11 maart 2013

MAANDAGOCHTEND (153)


Het geeft geen pas om te blijven soezen over het winterweer en over het voorjaar dat na een kleine eerste opleving is verdrongen. Er zijn ergere dingen. We gaan niet dood door een wanhopige toegift van de winter. Een overgangsperiode heeft toch ook zo z'n charme. Zie bovenste foto. Een tuin aan de Munsterheerd. Nou ja, tuin, een stenen tuin is m.i. geen echte tuin. Een tuin zonder aarde is er geen. Maar dat terzijde. Ik zag op deze vroege en koude maandagochtend een afgesloten zandbakje, een glijbaantje dat niet door weersomstandigheden kan worden aangevreten, en potaarde met lege bloempotten. Als dat geen grensgebied tussen winter en lente aangeeft. Verderop, in de Onnemaheerd, zag ik binnen 25 meter twee 'zomervoertuigen' onder een beschermend afdakje staan. Links ziet u een echte afdak boven een plezierboot, een carport, rechts moet een vakantie-karretje het met een zeildoek doen. Er spreekt een hunkering naar zon, vakantie en ontspanning uit.

De preek van de week dan maar. Wat een verwende prietpraat over dat het nog niet wil vlotten met de lente! Oei oei, het vriest buiten. Ach, stumper. In grote delen van de wereld kunnen mensen niet aan hun dagelijkse voedsel komen. Er zijn miljoenen kinderen op aarde die geen onderwijs krijgen. En evenzoveel mensen hebben geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Mensenrechten worden in tig landen met voeten getreden. Op veel plekken op de wereld is geen of amper een goede gezondheidszorg geregeld. En dan heb je een verwende blogger uit het Hollandse/Groningse Beijum, die een beetje gaat lopen zeuren over dat het koude weer hem niet helemaal naar de zin is. En, jammerklaas jammerklaas, of het een beetje warmer mag worden. Met een dubbele senseo-koffie onder handbereik, de verwarming aan, de koelkast vol en met vier computers in huis, waarmee hij dit luxueuze blogbericht op het wereld wijde web kan zetten. Zeur toch niet zo man! Heb je niks beters te doen?

De nieuwe week is weer begonnen. Op internet valt te lezen dat het woord verwennen synoniem staat voor vertroetelen en bederven. Maar goed, waar gaat vertroetelen over in bederven? Waar ligt de grens?
Een goede week gewenst. Vertroetel uzelf desgewenst met een lekkere koffie, thee en ontbijt. Duik eventueel u warme nest nog even weer in. Laat uw stemming niet bederven. En vooral niet door ondergetekende.

Geen opmerkingen: