donderdag 28 maart 2013

NIEUWE EXPOSITIES IN 'T TREFPUNT

(Ingezonden vanuit 't Trefpunt)

Twee nieuwe foto-exposities in het Trefpunt.

Expositie 1: ‘RTV Noord volgens Fotoclub Daguerre’
Op uitnodiging van RTV Noord hebben de leden van fotoclub A.F.V.Daguerre de medewerkers van RTV Noord tijdens hun dagelijkse werk gefotografeerd. Gedurende een week in april 2012 kregen ze de gelegenheid de medewerkers te volgen zowel in de Mediacentrale als op diverse locaties in de provincie. Uit de vele honderden foto's werd uiteindelijk de bijgaande selectie gemaakt. 
Expositie
Na de fotoweek hebben de makers hun eigen foto's geselecteerd en bewerkt. RTV Noord heeft daaruit vervolgens 23 foto's weer geselecteerd voor een expositie. Deze foto’s kunt u bekijken in het Trefpunt, Beijumerweg 17.
Fotoclub Daguerre
De fotoclub telt op dit moment 36 leden uit Stad en Ommeland en vierde in 2011 haar 120ste verjaardag. Daguerre werd 1891 opgericht kort nadat de firma Kodak het filmrolletje had uitgevonden en fotografie voor een breder publiek interessant werd. Daarvoor waren er al wel beroepsfotografen actief die zich bedienden van technieken om beelden permanent vast te leggen op een gevoelige plaat. Die technieken waren rond 1837 ontdekt door onder meer de Fransman Daguerre, maar waren voor de amateurs destijds nauwelijks bereikbaar.
Expositie 2: DIERENLIEFDE door Riet Michel
Afgelopen herfst kwam een docent van de fotoacademie in Groningen de leden van Daguerre iets vertellen en laten zien over documentaire fotografie. We kregen de opdracht in het komende halve jaar allemaal een documentaire te maken van maximaal vijftien foto’s over een zelfgekozen thema. Als je iets zoekt hoef je echt niet naar exotische oorden of bijzondere plekken, want de thema’s liggen als het ware om de hoek van elke straat. Ik dacht aan mijn oudste dochter, die stapelgek op dieren is. Ze heeft drie honden, vijf katten, twee papegaaien, drie ezels en een aantal kalfjes, die drie keer per dag de fles moeten hebben. Ook staan er nog jonge koeien in de stal, die niet gemolken worden, maar wel verzorging nodig hebben. Met volle overgave weidt ze zich aan haar dieren in en achter het huis. Dagelijks wordt er gezogen en gedweild en regelmatig moet ze iets vervangen wat aan flarden is gegaan. Zelfs de inrichting van haar huis staat voor een groot deel in het teken van dieren. Als je zoveel voor dieren over hebt kun je met recht van dierenliefde spreken. Met deze vijftien foto’s wil ik daarvan een impressie geven. 
Riet Michel

Met dank aan Fotoclub Daguerre en RTV Noord

AFV Daguerre
Amateurfotografenvereniging
http://www.afvdaguerre.nl/

Geen opmerkingen: