dinsdag 15 april 2014

EEN BIJENHOTEL AAN EEN BOOM IN BEIJUM

We leven een beetje in een rare wereld. Er is een tekort bij voedselbanken voor mensen, maar voor bijen worden hotels neergezet. Maar liefst 200 stuks in de stad Groningen. Het schijnt goed te gaan met de bijenpopulatie, er gaan er steeds minder dood.
Het gaat beter met de bijen in Nederland. Dit jaar heeft slechts 9 procent van de bijen de winter niet overleefd. Jarenlang kwam ongeveer een kwart van de beestjes niet levend de winter door. De imkers zijn voorzichtig optimistisch. Nos.nl
Op bovenstaande foto ziet u een dergelijk hotel in de Isebrandtsheerd. Het is de bedoeling dat Groningen bij-vriendelijk moet worden.
De gemeente Groningen werkt samen met de Wageningen Universiteit aan een onderzoek naar de bijenpopulatie in de stad. Als onderdeel van het onderzoek zullen er 200 bijenhotels geplaatst worden. Stadjers kunnen zich zelf aanmelden als ze denken een goed plek voor een dergelijk ‘hotel’ hebben.
Voor het onderzoek worden 100 bijenhotels opgehangen in gemeentelijke groenvoorzieningen. Voor de 100 andere bijenhotels worden Stadjers gezocht die de bijenhotels in hun tuin of op hun balkon wil­len hangen. Daarbij komt natuurlijk de vraag om ook de activiteiten van de bijen te gaan volgen. De gemeente hoopt met de resultaten antwoord te kunnen geven op vragen als: Waar komen de meest wilde bijen voor? In groene wijken, versteende wijken, bedrijventerreinen of toch in de parken? Wat kunnen we doen om het openbaar groen, maar ook de achtertuinen zo bijvriendelijk mogelijk in te richten? Lees hier.

4 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Wat ik me dan afvraag is: wat hebben bijenhotels van doen met onderzoek naar die beestjes?
En hoe haal je de honing op, uit die hotelconstructies?
We mogen de kinderen wel waarschuwen, want bijen zijn prikbeesten. Ze zijn wel lief omdat ze honing maken maar aaibaar zijn ze bepaald niet.

michel zei

Willem, de bijenhotels zijn voor solitaire bijen of wilde bijen. Wilde bijen zijn geen honingbijen, ze leven alleen. Ze prikken ook niet. De vrouwtjes hebben een kleine angel die nauwelijks door de huid prikt. Er wordt dus geen honing gemaakt, ze gaan enkel voor het stuifmeel, en voor het prikken hoeven we ook niet bang te zijn.

Anoniem zei

Dank voor je uitleg, Michel.
Een pak van me'n hart het te lezen.
Én...er weer iets bij geleert :-).

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Ja, daar sluit ik me bij aan.