maandag 27 november 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (74)


Groningen als fietsstad.
Zal Groningen de eerste veilige fietsstad worden? Het is wel de bedoeling. Alleen als je dan sommige verkeerssituaties bekijkt hier in Groningen, moet ik er wel even hard om lachen. Hierbij hoef ik alleen nog maar te kijken naar de vernieuwde situatie op de ‘Eikenlaan’ in de stad en die situatie was toch écht niet veilig, zo dusdanig dat binnen de twee maanden proeftijd het snel is terug gedraaid. 
Wat schertst mijn verbazing, éénzelfde situatie in de wijk Lewenborg (lijzijde, nabij het winkelcentrum). Het is niet te geloven toch? Kan de gemeente niet beter nadenken, voor ze iets gaan veranderen? Deze kruising is zelfs nog gevaarlijker, zie foto. Dubbel en vooral, ondoordacht. Als je ook nog eens bedenkt, dat het opgeschoten jeugd in de zomerperiode, van het bewuste fietspad een racebaan maakt op hun opgevoerde brommers en/of crossmotors, houd ik mijn hart vast. Met deze situatie kunnen ze ongeremd door racen vanaf het begin van de singel, tot aan het eind van diezelfde singel. Ze hebben immers voorrang gekregen. Hoe kan een automobilist de snelheid van zo’n maniak nu inschatten, als hij al amper zicht heeft op het fietspad, vanwege de dicht gebouwde brugleuning op de brug.
In Groningen hebben we vele kruispunten, ook met verkeerslichten. Voor de fietsers springt het verkeerslicht tegelijkertijd op groen. Wat te doen? Heel simpel, je moet je ietsepietsie sociaal opstellen. Maak oogcontact en als het even kan, steek je hand uit om richting aan te geven. Goede chaos is niet slecht, beweert de Jong van Veilig Verkeer Nederland, want geen regels werken soms beter dan een heleboel regels. Men moet dus als verkeersdeelnemer, écht elkaar meer in de gaten houden en rekening houden met elkaars gedrag. Het wordt immers steeds meer een gekkenhuis op de fietspaden. Niet alleen in Groningen, nee, in het hele land. De fiets is nu eenmaal een goedkoop en het meest, voor zowel jong als oud vervoermiddel. Meerdere steden volgen inmiddels Groningen, met het vier richtingen groen tegelijk.
Die hand uitsteken kan natuurlijk nogal moeilijk zijn, als je al append aan het fietsen bent. Hier is tegenwoordig een hele handige app voor, om dat tegen te gaan. Het heet: ‘de fietsmodus-app’ en deze app schakelt het scherm van je mobiel uit, tijdens het fietsen en kan zo dus niet gebruikt worden. Ook is er een ‘safelock’ in ontwikkeling die het mogelijk moet maken, dat wanneer men een fiets van het slot haalt, deze de netwerkverbinding op je telefoon blokkeert. De fietser kan niet gebeld worden, niet appen en ook zelf niet bellen. Alleen 112 is bereikbaar.
Wist je wel dat er alleen in Groningen tegenwoordig drie keer zoveel fietsen zijn, als inwoners? Hoeveel fietsen heb jij?
2017©Vlindertje73
Foto: (Luuc Zandbergen, WhatsApp Alert Lewenborg).
Note: Mijn manuscript is klaar en stuur ik vandaag naar ‘Boekscout’. Wil je van deze voor mij spannende tijd niets missen? Kijk dan snel op mijn website: Engelina F of meld je aan voor mijn nieuwsbrief, dan ben je de eerste die op de hoogte wordt gehouden.

Geen opmerkingen: