dinsdag 14 november 2017

UIT DE OUDE DOOS (349)


Tijdens de beginjaren van de wijk Beijum was het niet alleen zaak om zo snel mogelijk winkels, scholen en andere gebouwen waarbinnen aan behoeftes van mensen wordt voldaan (gezondheidszorg bijvoorbeeld), uit de klei te stampen, ook aan de behoefte om religiositeit te belijden en uit te dragen moest worden voldaan. 

Sinds jaar en dag is Beijum bekend met kerkelijk centrum De Bron aan de Bentismaheerd, achter basisschool De Heerdstee.
Maar vooral veel jongeren zullen niet weten, en mensen die nieuw in de wijk zijn komen wonen ook niet, dat tijdens de bouw van Beijum een heel bijzondere kerk is gebouwd. Het staat in de bocht bij de benzinepomp, in de hoek van de Atensheerd, langs de wijkring, en het heet(te) de Mamrehoeve.

Deze R.K. kerk werd in 1984 gebouwd. Bovenstaande artikel werd opgestuurd en zal uit dat jaar stammen, waarschijnlijk stond het bericht destijds in Nieuwsblad van het Noorden of in de Gezinsbode.
In de laatste alinea staat een afkorting, o.f.m. Dit betekent: orde van de Minderbroeders.

De Mamrehoeve heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Tussen oktober 1986 en januari 1987 kwam de kerk landelijk in het nieuws in verband met de actie van Beijumers om asielzoekers tegen uitzetting te beschermen. Zie ook Oude Doos 75.

De kerk stopte en het gebouw deed onder meer dienst als Rieki-centrum. Sinds acht jaar is er een kinderdagverblijf gehuisvest.

Lees meer over deze voormalige 'Abrahamkapel.'

Geen opmerkingen: