woensdag 16 januari 2019

BEIJUMBORG (142)Normaal gesproken kom ik niet op mijn geschriften in de vorm van deze columns terug, maar mijn bijdrage van vorige week bracht in ieder geval één lezer tot uitzinnige woede, die hij of zij anoniem  meende te moeten uiten. 

Nou houd ik niet van straatvechten, en ook niet van praten tegen iemand, die zijn of haar bivakmuts opzet om onherkenbaar te blijven. Ik wil er dan ook niet al veel woorden aan vuil maken, ook omdat ik aanneem dat de anonieme bestrijder van het ‘onrecht dat sociaal-democratie en haar aanhangers’ heet niet meer in de gelegenheid zal worden gesteld zijn of haar fluimen om u en mij uit te spugen. Ergens is het namelijk genoeg geweest, en dat punt lijkt nu bereikt.

Iedereen die kritiek op mijn column heeft mag die kritiek uiten, maar dan wel in fatsoenlijke taal en zonder ongerichte, en vooral ook warrige scheldpartijen. En mocht u er aan twijfelen, of ik geweld uit welke hoek dan ook veroordeel: weet dan dat elke extremistische denkrichting (christelijk, joods, islamitisch, of vanuit welke religieuze of politieke hoek dan ook) op mijn kritische noten kan rekenen, zonder dat ik een blad voor de columnistenmond neem. 

Brexit: de deal van May beheerste het nieuws, totdat ze gisteren tenonder ging in het toch altijd weer boeiende Lagerhuis. Ik heb tegenwoordig veel tijd om die debatten te volgen, en mensen: wat is het heerlijk om hiernaar te kijken via de aloude BBC. Hier worden tegenstanders vakkundig en mét argumenten gefileerd, parlementariërs én bewindslieden voor rotte vis uitgemaakt en dat alles uit naam van één van de oudste democratieën ter wereld. Niet anoniem, uiteraard. En daarom vind ik het ook een genoegen om er naar te kijken. 

Die Brexit mag voor mijn part door gaan: de Britten zijn al tientallen jaren bezig om voor zichzelf gunstige uitzonderingsposities te regelen in ‘fort Europa’, en daar ben ik zo langzamerhand wel klaar mee. Je doet mee met het spel, of je gaat volledig aan de kant staan, maar half meespelen kan eenvoudig niet. En hoe het nu verder moet? Geen idee, maar daar zullen ongetwijfeld wel weer oplossingen voor gevonden worden. Laat die Britten maar hun eigen kooltjes uit het vuur halen. Europa heeft meer dan genoeg gedaan......

Han Borg

Geen opmerkingen: