maandag 28 januari 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (127)Bewegen

Je kan op allerlei mogelijke manieren in beweging komen. Bewegen is gezond en nodig voor je lichamelijke conditie. Zelfs mensen met een beperking kunnen nog enige vorm van bewegen vinden. En wist je dat ouderen vaak meer bewegen dan de student?

Mensen die bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben, komen vaak beweging tekort, tenzij ze op de fiets naar hun werk gaan of ’s avonds naar de sportschool. Vaak is men er gewoon te moe voor na een lange werkdag. Wat je dan ook kan doen voor de broodnodige beweging is een abonnement nemen via de televisie op ‘fitchannel.com’ zo hoef je deur niet meer uit en kun je sporten op ieder gewenst tijdstip. Naar hetgeen je aan hebt, hoef je ook niet kijken, geen mens die het ziet. 

Op een sportschool gaat het er naar mijn idee heel anders aan toe. Daar moet je er ondanks dat je zweet als een otter er toch nog ietwat netjes uit zien. Dan sport ik liever thuis, in mijn uppie met een hond die om mijn voeten springt. Kijk dat is best gezellig. Na de tijd een heerlijke douche en de volgende dag bedenk ik me weer eens dat ik teveel van mijn lichaam heb gevergd. Oei, wat een pijn her en der. Thuis kun je het dan wat rustiger aan doen bij een volgende les, maar op de sportschool wil je je natuurlijk niet laten kennen en ga er je weer vol voor. Dat is dan ook waarom men op een gegeven ogenblik besluit er niet meer heen te gaan. Ik hield het in ieder geval niet vol. Daarom betaal ik liever 7,50 euro voor de fitchannel en sport wanneer het mij uitkomt.

Wist je trouwens dat je nu tijdens het gamen ook tegelijkertijd kan sporten? Nou, ik zag het op nu.nl en moest erg lachen om het feit dat de gamers echt moe en spierpijn hadden na het gamen. Ze waren namelijk bezig met een virtualrealitytoernooi (kijk het filmpje). Spelers nemen het dan tegen elkaar op in een 'Omni-arena'. Gaaf om te zien en niet te vergelijken met het op de bank zitten te gamen. Ze waren heus aan het rennen en compleet bezweet. Vastgebonden om hun middel met een rond geval eromheen, een virtuele bril op en een ronde plaat om los te kunnen gaan. Zoiets zou nou ook wel wat zijn voor de jeugd… Dan nog wel hopen dat zulke systemen een beetje betaalbaar zijn natuurlijk, of misschien openen er na dit succes wel scholen of zalen waar je je op die manier kan uitleven. Ik heb werkelijk geen idee. Misschien is de Wii een goede vervanger. Daar heb ik ooit door het tennissen een keer vreselijke spierpijn van gehad zeg, maar hield er wel een voldaan gevoel aan over.

Elk beetje beweging is toch iets.
Ook als je een hond hebt of lopend de boodschappen doet, heb je beweging.
Elke stap telt.
Op de moderne telefoons kun je trouwens ook een handige stappenteller vinden, die al je stappen bij houdt. Een uitdaging om jezelf steeds te overtreffen.

Hoeveel beweging heb jij per week? (En hoe?)

2019©Vlindertje73

Geen opmerkingen: