maandag 14 januari 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (125)Betuttelen

Het stuit mij steeds meer tegen de borst dat Nederland een betuttelend land wordt. Vol verbazing keek ik van de week naar Hart van Nederland waarop dit weer eens erg duidelijk werd. Rondom scholen wil men de verkoop van fastfood gaan verbieden. Nou ja zeg!

Als de leerlingen het tijdens schooltijd niet kunnen krijgen, dan gaan ze vast na school wel even langs een cafetaria en niemand die daar dan zicht op heeft. Of wil Nederland een legitimatieplicht opstellen, zodat je beneden de 18 jaar geen fastfood mag eten? Net als dat je onder de 18 jaar geen alcohol en sigaretten zelfstandig mag kopen. Denk je nu werkelijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol nuttigen en of roken? Tuurlijk doen ze dat wel, net als fastfood eten.


Betuttelen werkt vaak averechts. Men gaat in opstand komen.

 Er zijn vele voorbeelden waarbij Nederland als betuttelend optreedt. Kijk maar eens naar het algehele rookverbod wat ze willen invoeren. Zelfs op buiten de deur terrassen mag je straks niet meer roken. Hallo, we hebben het hier toch over ‘de buitenlucht’ ? Rondom ziekenhuizen kan ik mij er enigszins nog bij neerleggen, maar wist je dat je in het ziekenhuis ook fastfood kan kopen? Waarom mag dat dan wel, als het ongezond is? In het ziekenhuis notabene hé! Alcohol wordt er ook echt wel gedronken onder de 18 jaar. Ze doen dat gewoon thuis of in een één of andere schuur, gezellig bij elkaar. Na wat drank krijgt men zin in, jawel hoor fastfood. De frituurpan wordt aangezet om even later lekker met elkaar een vette bek te hebben. Over hoeveel jaar zal dan de frituurpan verboden worden? We worden overal mee betutteld. Beetje te zot voor woorden. Hebben we zelf ook nog iets te zeggen? Het gaat tenslotte over ons eigen lichaam. Dan lijkt het mij wel fair om mensen die knetter gezond leven een korting te geven op de zorgpremie en dat ze bij eventuele ziekenhuis bezoek, voor wat dan ook, eerder geholpen gaan worden dan iemand die ongezond leeft. Juist dat mag weer niet, want dan is het een soort van discriminatie.

 Hoe je het ook went of keert, ieder mens is toch verantwoordelijk voor haar of zijn lichaam? Hoe harder Nederland iedereen aan banden wil leggen, hoe meer men zich er tegen gaat verzetten. Volgens mij weet ieder mens wel dat te veel vet, suiker, alcohol en nicotine slecht is. Overdaad schaadt, heet het gezegde die al een decennia oud is. Probeer het eens met ‘omdenken’ in het kader voor wat hoort wat. Gewoon niet bij elk wissewasje instanties inroepen, die dit of dat moeten gaan verbieden.

Vind jij ook dat er in Nederland te veel betutteld wordt?

2019©Vlindertje7

1 opmerking:

Anoniem zei

Nee, dat vind ik niet. Uit o.a. NL onderzoek blijkt herhaaldelijk dat dit soort ontmoedigingsbeleid wel degelijk werkt. Zie bijv de eerste resultaten van de nix 18 campagne. Ook het aantal rokers neemt af. Soms is het m.i. goed om als overheid in te grijpen als het individu het aflegt tegen de kracht van verslaving, of door onvermogen of onwetendheid niet in staat is weloverwogen of goed geïnformeerde keuzes te maken.