zondag 1 mei 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (80)

Dinsdag 26 april, aan het eind van de excursie, zag ik mijn eerste landkaartje van dit jaar vliegen. Het landkaartje is een veel voorkomende, maar bijzondere dagvlinder. De vlinder heeft een voorjaarsvorm en een zomervorm. Vlinders van de voorjaarsgeneratie (half april-eind juni) en de zomergeneratie (begin juli-half september) verschillen sterk van elkaar. Bij vlinders van de voorjaarsgeneratie is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon. De vlinders van de zomergeneratie hebben zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band. De onderkant van de vleugels is een netwerk van lijnen en daaraan dankt deze vlinder zijn naam.

“Mijn” vlinder ging af en toe even zitten (foto rechtsboven) en vloog dan weer verder. Na enige tijd verdween ze (het was een vrouwtje) achter een grote stapel takken. Voorzichtig ging ik op zoek en aan de onderkant van het blad van een brandnetel zag ik een stukje van de vlinder. Met een houtje duwde ik de brandnetel voorzichtig opzij zodat ik de vlinder beter kon zien. Tot mijn verrassing was de vlinder juist begonnen met het afzetten van eitjes. Dat doet het landkaartje altijd in de vorm van korte kettinkjes op de onderkant van brandnetelbladeren.

Ruim een half uur lang hebben we deze bijzondere gebeurtenis van dichtbij kunnen volgen. Met de speciale insectenverrekijkers kun je zoiets vanaf enige afstand prachtig bekijken. Maar ik zat er de hele tijd op mijn knieƫn bij, met de camera in de aanslag om de eiafzetting op de foto te zetten. De vlinder produceerde het ene kettinkje na het andere. In totaal zette ze ongeveer 75 eitjes af op het brandnetelblad. Na ruim een half uur begon ze haar vleugels te bewegen (foto rechtsonder) en even later vloog ze weg.

De rupsen van de eerste generatie leven eind mei-begin juli en die van de tweede generatie begin augustus-half september. Jonge rupsen leven in grote groepen bijeen in rupsennesten, volwassen rupsen leven solitair. De soort overwintert als pop.

(Bronnen: Vlindernet en Wikipedia


Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: