Klik groter |
Gistermorgen ging ik weer eens een kop thee drinken bij kruidenvrouw Saskia Nieboer. U weet wel, ze heeft een kruidenzaakje in de Wiershoeck dat luistert naar de naam de Groene Zon.
Of ze een maandje een gratis logo van de Groene Zon linksboven op de blog wil? Ik kan naar ons kruidenvrouwtje toe het spel van loven en bieden moeilijk hard spelen, en het is altijd leuk om de enige echte kruidenzaak van Beijum te ondersteunen. Maar nee, het hoeft nog niet: "Maak maar een keer een blogbericht over de Groene Zon."Ze valt met haar neus in de boter, beter gezegd in de crème. Zie foto rechts + dit schrijven. Het goedje dat u op de foto in potjes ziet gegoten is trouwens niet bedoeld voor de neus, het heeft een heel ander lichaamsdeel tot doel. Een vrijwillige medewerker was bezig aambeiencrème in potjes te doen. Ik mocht het geen zalf noemen:" Nee, het is crème."
Vertel eens Saskia, wordt dit goedje een beetje verkocht in de wijk? Lopen hier wat aambeienpatiënten rond? Haar antwoord verbaasde me, maar googelen op aambeien bevestigd haar woorden: "Ongeveer twee op de vijf mensen heeft aambeien." En hier lees ik dat ongeveer de helft van de 50-plusser er last van heeft.
Niet te vatten hoeveel. Stel dat er tienduizend volwassen in Beijum wonen, dan zijn er zo tweeduizend wijkgenoten met jeuk aan de poepert. Ik schrijf dat laatste maar even zonder verhullingen op, maar veel mensen schamen zich voor hun aandoening: Aambeien - veel mensen krijgen er last van, toch is het niet iets waar openlijk over gesproken wordt. Wat weet jij eigenlijk van aambeien? Test je kennis door aan te geven of onderstaande stellingen "waar" of "niet-waar" zijn. http://www.aambeien.nl/
De met ongemak en jeuk kampende wijkgenoot raad ik bij deze een bezoekje aan Saskia Nieboer aan. De kruidenvrouw ging even met een vinger door de crème en hield het onder m'n neus:" Wat ruikt dat lekker niet?" Ik moest toegeven, het rook heerlijk zoet. U hoeft zich er qua geur niet voor te schamen als u er mee rond gaat lopen.
Er komen uiteraard ook etiketten op de aambeienpotjes. Daar was een jaar geleden nog al wat om te doen, u weet wellicht nog wel, de Keuringsdienst van Waren dreigde Saskia Nieboer met een torenhoge boete als ze 'zo maar' op de etiketten zou schrijven dat iets geneeskrachtig is. Later meer over de ontwikkelingen hierover. Ondergetekende prijst zich gelukkig geen last van bovengenoemde kwaal te hebben. Maar mocht dat onverhoeds wel gebeuren, dat zou ik liever een natuurlijk smeerseltje van een ervaren kruidenvrouw als Saskia Nieboer kopen, dan van een multinational die als enige doel heeft om nog meer geld aan kwalen en gebreken van mensen te verdienen. Op sommige gebieden moet je soms gewoon je eigen keuringsdienst zijn.
1 opmerking:
Of als je het liever zelf maakt:
Kruidenzalf
Kruidenzalf kun je op een eenvoudige wijze zelf maken. Voorwaarde is wel dat je het juiste kruid gebruikt. Als je niet zeker weet of het de juiste plant is die je wilt plukken raadpleeg dan een deskundige. De makkelijkste zalf om zelf te maken is een zalf op vaselinebasis, hierbij dan ook het "recept".
In tegenstelling tot zalf of crème die je in de winkel koopt zitten hier geen vreemde stoffen in. Vaseline staat bekend om zijn neutrale = geen reactie uitlokkende werking. Mogelijk dat je allergisch bent voor de gebruikte plant, maar dat is een heel ander verhaal.
Verzamel de verse kruiden die je nodig hebt (zorg dat ze droog zijn - de dauw eraf);
Doe wat vaseline in een pan en verwarm deze au-bain-marie;
Als de vaseline gesmolten is doe je er de kruiden delen in. Als je wortels gebruikt dan deze eerst schoonborstelen, goed afdrogen en in kleine stukjes snijden;
Laat het geheel 12 uur (of 3 keer 4 uur) zachtjes trekken zonder deksel;
Zeef de vloeibare vaseline door een dunne doek of een papieren theefilter.
Laat de vaseline afkoelen en roer er iets koudgeperste zonnebloem of amandelolie door tot je de juiste dikte hebt.
Schep de zalf in schone potjes, ze is 2- 3 jaar houdbaar.
Deze manier van zalf maken kun je gebruiken voor de volgende kruiden:
Goudsbloemen - desinfecterend, wond reinigend, genezend, beschermend, bij schrale en droge huid, kloven en jeuk, doorliggen, open been;
Smeerwortel - verzachtend bij kneuzingen, botbreuken, verstuikingen wond helend, uittrekkend bij puisten en acne;
Berkenblad - bij eczeem, natte huiduitslag, huidblaasjes met vocht, voetschimmel, open been, doorliggen;
Brandnetel - bij eczeem, droge huiduitslag, psoriasis, acne, brandwonden, muggenbeten, trekzalf bij zweren, puisten, reinigend, helend;
Kastanjeblad - bij aambeien, winterhanden en voeten.
Een reactie posten