donderdag 15 september 2011

BERICHT V/D BEIJUMWATCHERS BY NIGHT(4)

De Berg
Het verschil tussen een berg en een heuvel is niet officieel vastgelegd. De algemene strekking is dat een heuvel een berg wordt na berg is 200 meter. Toch wordt met zijn 32 meter, de crossheuvel in Kardinge steevast De Kardingeberg genoemd.

De benaming blijft een goede grap voor veel buitenlandse gasten die de Groningse vlakke landen niet gewend zijn, hoewel je vanaf de heuvel een uitzicht hebt als op geen andere berg; op heldere dagen heb je zicht tot aan de Waddenzee. Het is ooit gemaakt om te dienen als skiheuvel. De betrokken ingenieurs hebben moeten vaststellen dat het Grunnegerlaand liet zich niet zomaar beheuvelen.
'S nachts is de 'berg' misschien wel een van de levendigste plekken van de omgeving.

De banken zijn een verzamelplek voor jongeren die biertje drinken of een jointje roken, fanatieke fietsers doen nog een laatste ronde tot het te donker wordt om de weg te kunnen zien, stelletjes lopen hand in hand naar boven om van het uitzicht te kunnen genieten. Op het zuiden en oosten heb je een mooi uitzicht over de stad, op het noorden een zwart gat. Beijum ziet er vanaf de heuvel ook erg donker uit, al komt dat waarschijnlijk voor de bomen die voor de wijk staan.

Ook De Beijumwatchers by Night drinken er graag een biertje. Toch vinden we het niet helemaal passen in Groningen. Het lijkt of sommige mensen gewoon niet goed tegen vlak land kunnen. Een berglandschap is een makkelijk landschap. de schoonheid wordt je als het ware in je gezicht gesmeten. Bij een vlak landschap moet je zoeken: de boerderij met de hoge bomen waar precies de zon doorbreekt, schapen in de verte vlakbij een oude kerk.

In de polder hebben ze de smaak ook te pakken gekregen. De organisatie van diebergkomter.nl wil er een echte berg bouwen, vormgegeven door 's werelds beste parcours op het gebied van fietsen, bergbeklimmen, raften en skiƫn bij elkaar te voegen. Verder moet er nog ruimte komen voor onder andere huizen, energiecentrales en achtbanen. Misschien zien we over een aantal jaar de wiellertour Alpe du Flevo - Alpe du Beijum.

1 opmerking:

Anoniem zei

Volgens mij noemt iedereen hem gewoon de Kardingebult. Ik kan mij herinneren dat jullie de tijd dat Johan niet met beijumnieuws kon bezig zijn, de nachtelijke uren, wilden gaan verslaan, echter, ik had wel gehoopt op wat andere verhalen dan op plekken gaan kijken waar Johan overdag ook al 6 keer geweest is en blogs aan besteedt heeft.