dinsdag 20 september 2011

UIT DE OUDE DOOS (86)

Het kan zijn dat de luchtfoto's uit 1982 wat gaan vervelen, ze lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar gezien de enthousiaste mails en reacties op straat gooi ik nog een paar online. Het is ook zo dat elke foto weer een ander aspect van de wijk in aanbouw accentueert. Neem deze, als ik me niet vergis zijn dit de Fultsema- en Jensemaheerd in aanbouw. Alhoewel, nee, wacht, de bovenste heerd links moet de Boelemaheerd zijn. Of vergis ik me toch? Het witte dak bovenin is van de Sporthal. Voor de rest is het voor mij als import Beijumer (1992) een zoekplaatje. Wat een modderpoel was het op sommige plekken nog. Zie in het midden van de foto.
Als ik me niet vergis staat linksonder, net buiten de wijk, nog steeds een oude boerderij. De overgang van boerenland naar stadswijk was gaande.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zie geen boerderij..

anirnith zei

vervelen? ik vind het geweldig om die oude foto's van de wijk te zien!

Anoniem zei

In de linkerbovenhoek zie je de groene weilanden die later de Nijensteinheerd werden. Stedenbouwkundige opvattingen die veranderden tijdens de bouwtijd in Beijum en een hypotheekrente ruim boven de 10% hielden de bouw van de Nijensteinheerd op. Daaronder zie je de Hylkemaheerd en daaronder weer de Boelemaheerd (beiden donkere daken, op een complex na aan de combi Amkema-Boelemaheerd).
Boven de sporthal zie je nog een waterpartij, waar later de ouderenflat Amkemaheerd (die gele flat tegenwoordig) verscheen.
Wat toch vooral opvalt is het grijzige Beijum-Kleium karakter de eerste jaren van de stadswijk Beijum. Haar pionier-bewoners herkende je in stad dan ook veelvuldig aan een paar rubberlaarzen aan hun voeten.
gerrit