maandag 19 september 2011

MAANDAGOCHTEND (84)

M'n geschrijf over de groenste wijk van de stad mag dan af en toe de keel uit gaan hangen, maar hier is toch weer een mooie bevestiging, zie foto. Niet alleen zijn de meeste gewassen in deze volkstuin op de hoek Froukema- en Wibenaheerd groen, ook het water in de sloot is helemaal groen afgedekt. Het gras, de heg, de bomen, de boerenkool en de sla, het is allemaal groen, groen en groen.

Gistermiddag ontving ik weer een nieuwsbrief van Transition Town Groningen. TT is een groot voorstander van dit soort tuintjes, want in verband met een naderende oliecrisis moeten we zo onafhankelijk mogelijk zijn. Het gaat me allemaal boven de pet, iedereen een eigen moestuin lijkt idylisch en romantisch, maar is het ook uitvoerbaar? En wordt het oerhollandse spel van fietsen jatten dan verplaatst naar groenten stelen?
Het geeft verder niet, maar zo'n tuin met gewassen roept mooie oude herinneringen op. Ik zie de snijboonmachine weer op de keukentafel staan en de volle weckflessen in de kelder. Elke dag verse eieren rapen in het kippe(n)hok en zelfgebreide sokken, sjaal en trui aan. Nee, de Transitiontown-omwenteling zie ik niet zo snel komen. Maar het heeft wel iets om jezelf te kunnen bedruipen. Nu zijn we afhankelijk van oliemaatschappijen, grootgrutters en fabrikanten.
Het heeft z'n charme, zo'n volkstuin op deze vroege maandagochtend. En de hele entourage op deze plek, zie foto, biedt een mooi tegenwicht tegen een gevoel van verstedelijking. Wat een uitzicht hebben de flatbewoners hier, uitkijken op het Kardingepark en beneden zien ze de groenten in de moestuin. Wat een mooie plekjes heeft Beijum toch.
De week is weer begonnen. Geniet van een mooie nazomerdag en week.

Geen opmerkingen: