maandag 12 september 2011

BIJ EEN NIEUW SEIZOEN BEIJUMNIEUWS

De bladeren beginnen van de bomen te waaien, storm en regen dienen zich weer aan. Binnenkort is Beijumnieuws voor de vierde keer jarig, op 10 oktober gaat dit digitale wijktheater z'n vijfde seizoen in. De lust om Beijum in woord en beeld te verslaan is onverminderd aanwezig, wel vraag ik me rond zo'n verjaardag altijd af of ik eens wat moet veranderen. De indeling van de/het blog? De oranje kleur een keer vervangen? Grote foto's, of toch kleine, een andere serie, weer eens een column, etc., alles passeert even de revue. Zowel lezers die het graag bij het vertrouwde oude willen laten, als wel ook degenen die wel eens iets veranderd willen zien kunnen mailen naar Beijumnieuws@online.nl

Er komen de laatste tijd minder reacties binnen. Het kan er mee te maken hebben dat de moderatorstand steeds aan staat om alle binnengekomen reacties eerst te controleren. Het kan ook zijn dat mensen minder reageren omdat ik heb laten doorschemeren dat Ip-adressen van reageerders te traceren zijn. Er zijn een paar opmerkelijke matches qua ip-adres tussen negatieve anonieme reacties en mensen die ooit met naam gereageerd hebben. Vooral ene "Pietje", iemand met een representatieve baan in Beijum, heeft zich lelijk in de kaart laten kijken met enkele scheldreacties. Reageren blijft kunnen, ook anoniem, publicatie van de reacties ligt ter beoordeling bij de beheerder en daar is geen discussie over mogelijk.

In Blogland zijn er problemen bij Weblog.nl. Met afgrijzen bespeur ik dat de gewaardeerde weblog van een andere blogger in de stad al een maand off-line is. (Zelfs een vermakelijk en niet onderbouwd emo-artikeltje over ondergetekende, Beijumnieuws zou een wrokblog zijn en op subsidie hebben geaast, is van het wereldwijde web verdwenen omdat de blog helemaal off-line is; gelukkig heb ik het artikeltje uitgeprint om er af en toe nog even van te genieten, een heerlijk voorbeeld van 'wat je schrijft ben jezelf '-wrokkig. Ik zou het op prijs stellen als de webblog mét het blogbericht over mij z.s.m. weer online gaat. Google aub op 'Johan Fehrmann wil subsidie voor zijn wrokblog!' ) Maar goed, waar wil ik heen? Wel, een lezeres heeft van heel Beijumnieuws een back-up gemaakt. Mocht er iets met http://www.blogger.com/ , waar Beijumnieuws opstaat, gebeuren, dan kunnen alle gegevens eenvoudig worden overgezet zodat alle berichten voor het nageslacht bewaard blijven.

Beijum heeft recht op snelle en overzichtelijke berichtgeving, zonder al teveel eigen propaganda en zelfprofilering. En zonder het afschuwwekkende 'kijk ons eens goed doen en wordt aub lid.'  Daarmee raak ik het al jaren durende wijkconflict weer even aan. Er zijn lezers die vragen hoe het daar mee staat, en of er nog weer eens wat over gepubliceert gaat worden. Nee, eerst niet, er  loopt een onderzoek, en tot de afronding hiervan ga ik met allerhande publicaties dit proces niet in de wielen rijden of beinvloeden. Als de tijd rijp is, en dat zal na uitkomst van het onderzoeksrapport zijn, komt er weer wat online. Inclusief een werkelijk bizarre actie van een der hoofdrolspelers. En ook, hoe kan het binnen ditzelfde verband toch dat de Openbare Familiebibliotheek aan de Ypemaheerd te Beijum voor sommige Beijumers is verworden tot een no-go area, in plaats van een plekje in de wijk waar het voor iedereen prettig vertoeven is? Moet de splijtzwamstrategie van verdeel en heers in de wijk hier nou ook al toeslaan? Het komende seizoen kunt u er over lezen in dit wijktheater.
Als beheerder ben ik verder regelmatig nieuwsgierig naar bezoekers uit het buitenland. Zijn het oud- Beijumers? Of anders?
In dit verband verzoek ik dagelijkse bezoeker(s) uit Amerika met IP-adres te beginnen met 64.233.172... zich te melden op Beijumnieuws@online.nl . Wat is de reden dat u kijkt en leest? Wilt u zo vriendelijk zijn om te reageren?

Ten slotte, Het Café Biljart heeft de sponsorperiode met een nieuw jaar verlengd. De andere sponsor, salon Gerrie de Boer zal maandelijks een bijdrage leveren. En autobedrijf Visser wil nog steeds uw auto eerlijk en betrouwbaar repareren. Belangstelling voor sponsorschap? Beijumnieuws@online.nl.

11 opmerkingen:

Jano zei

Vier jaar en meer dan 4000 berichten. Knap.Column zou mooi zijn oranje kleur vind ik prima

Bekende lezer zei

Ik reager niet onder eigen naam maar vind het prima dat m'n ipadres bekend is. Ik heb niks te verbergen behalve men naam.

Bert zei

Gewoon zo doorgaan met verspreiden van 'onafhankelijk' nieuws over Beijum, Beijummers en omstreken. Persoonlijke uitlatingen van tijd tot tijd is prima, maar moet niet (al te) wrokkig gaan klinken. Screenen van reacties is ook goed. Verder vind ik lay-out zo prima.

Tof dat je al die jaren zo doorgegaan bent.

Anoniem zei

Seroe oude doos vind ik mooist, mag wel twee maal in de week

Kees Huizenga zei

Hierbij het nieuwe weblog van de zeer gedreven Harry Perton, waar jij op doelt:

http://groninganus.wordpress.com/

Dit is het tijdelijke Gelkinghe-weblog. Van zeer hoog niveau. Een parel voor de stadsgeschiedenis en de Ommelander geschiedenis. Prachtige foto's over cultuur, architectuur, de natuur, de industriële geschiedenis, de landbouw, de wierden, etc.

Zie het beeldverslag en de videoreportage van de Monumentendag van 10 september jl. over de SuikerUnie.

Harry Perton werkt nu bij het RHC De Groninger Archieven. Zijn weblog is zijn grote hobby.

Corrien zei

Waarom is de bibliotheek dan een no-go area voor sommige mensen? Is het de sfeer, zijn het de medewekers, ik ben heel benieuwd!

Kees Huizenga zei

@ Corrien:

1. Zo was het vroeger, toen Beijumnieuws en de OB Beijum nog goed met elkaar samenwerkten: er kwam een verzoek van de Familiebibliotheek Beijum en de beheerder van Beijumnieuws maakte een weblogbericht of videoreportage. Beijumnieuws draaide en maakte gratis reclame voor de OB Beijum! Mede omdat de OB Beijum een sociale ontmoetingsplaats is. Voor kinderen, de jeugdigen en hun ouders. En andere volwassenen. De OB Beijum als element van sociale cohesie.
Het verheugde mij dat Beijumnieuws altijd welkom was en onder meer een voorleesochtend heeft verzorgd in de bieb. En reportages/berichten over de jaarlijkse boekenweken. Ik heb lovende reacties over Beijumnieuws gelezen door de beheerder van de Familiebibliotheek Beijum. Eind 2010 kwam de klad erin. Anderhalf jaar geleden, ongeveer tijdens de tweede Beijumkrantcrisis van februari 2010, was de beheerder van Beijumnieuws een soort wijkheld voor deze OB-beheerder. Hij zette als één der eersten zijn handtekening voor “Een Goed Idee”. Deze man noemde Beijumnieuws in de BOB-krant/BOBWAARHEID zelfs een “pareltje voor de wijk”. Wat is er gebeurd dat Beijumnieuws volgens deze persoon geen pareltje meer van de wijk is? Nu mag Johan Fehrmann sinds begin dit jaar niet meer met zijn camera in de OB Beijum komen. In AH Meins krijgt JF voor de zomervakantie van dit jaar zelfs een particulier “groetverbod” opgelegd door deze driftkikker. Hierover heeft Beijumnieuws bericht.

2. Na de stemming over de aanpak van Plein Oost op 30 maart 2011 had ik een onverwachte en forse aanvaring met deze oververhitte man. In en buiten De Wegwijzer omstreeks 17:00 uur. ’s Avonds wachtte deze beheerder mij bij AH Meins op. Om 21:15 uur (buiten werktijd; buiten de OB-werkplek) kreeg ik in de hal van het WC Beijum-West een bezoekverbod aan de OB Beijum opgelegd, hoewel dit verbod in juridische zin uiteraard totaal onzinnig is. Dat weet de man, naar ik vermoed, nu ook wel, maar het tekent de gespannen en akelige sfeer in de doldrieste dreven van Beijum.
Op 4 juli 2011 had ik een gesprek met een werknemer van STIEL Beijum in de Boerderijum, omdat ik De Wegwijzer wilde mijden. De reden zal bekend zijn. STIEL had respect voor deze preventieve zienswijze.

Gerda zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Kees Huizenga zei

1. Waarom deze verbeten toon, Gerda? Waarom niet reageren met jouw achternaam erbij?
Je stelt dat ik de man heb “bedreigd”. Hij kwam op 30 maart 2011 enorm vertoornd en gebarend op mij af bij de balie van De Wegwijzer. Ik moest van een zakje met snoepjes voor zeer kleine kinderen afblijven. Dat zakje was open! De baliemedewerkster van De Wegwijzer werd volledig genegeerd en geschoffeerd. Dat vond ik voor haar heel erg vernederend.

Ik ben aan jou formeel geen verantwoording schuldig. Deze zaak loopt nog. Nu duidelijk is wie "Pietje" en "Piet Kramer" is, kan een collage gemaakt worden.

P.S.: Ik sta open voor bemiddeling. Door STIEL, de wijkagenten, de MJD en anderen.

2. Op 7 februari 2010 zond een bekende Beijumer deze stelling in:

“Als de Beijumkrant en Beijumnieuws gaan samenwerken, zal dat een positieve uitwerking hebben op de informatievoorziening voor de wijkbewoners.”

Zie: http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/01/stelling-van-de-week-9.html

Zie de vele reacties (48 in totaal)!

Het was de periode VOORDAT deze beklonken Beijumer omstreeks april 2010 lid van de kernredactie van de Beijumkrant werd. Sindsdien heeft hij een metamorfose, een geestelijke gedaanteverandering, ondergaan.
Dezelfde persoon was in februari/maart 2010 solidair met de opgestapte leden van de Beijumkrantredactie. Dat bleek tevens uit zijn woorden tijdens de BOB-AV van 23 maart 2010.
Op 20 maart 2010, tijdens de Lentemarkt op Plein Oost, sprak ik de man in kwestie over bemiddeling inzake de tweede Beijumkrantcrisis. Ik kwam met het voorstel om mevrouw Marjo van Dijken te laten bemiddelen. Een ervaren bestuurslid van de BOB, een medewerker van STIEL Beijum en de OB-functionaris steunden mijn voorstel.
Ook na de jaarvergadering van de BOB van 23 maart 2010 was ik voorstander van bemiddeling. De OB-man was daar toen verheugd over. Maar het bestuur van de BOB vond daar de tijd niet rijp voor. De opgestapte redactieleden moesten zich per grondig gemotiveerd verzoek tot het BOB-bestuur richten.

3. Een citaat uit de Beijumkrant van januari 2010, waarin toenmalig redactielid Philippine Koopman een interview afnam met de locatiebeheerder van de Familiebibliotheek Beijum, een onderdeel van Biblionet Bibliotheken BV van de Stichting Biblionet Groningen. Er staat een kenmerkende foto van hem in de wijkkrant, uiteraard genomen in de OB van Beijum.
In de genoemde Beijumkrant staat het volgende op pagina 4, vijfde kolom:
‘Zijn mening over de Beijumkrant steekt hij niet of stoelen of banken. Hij vindt het een professionele krant. Ook het weblog Beijumnieuws vindt Menno een belangrijke nieuwsbron. De Beijumkrant en Beijumnieuws kunnen elkaar aanvullen. Beijumnieuws is snel nieuws, terwijl de Beijumkrant meer prikkelende originele artikelen heeft.’
“Deze 2 nieuwsbronnen zijn pareltjes voor de wijk. Het zou prachtig zijn als ze samen konden werken, ze vullen elkaar goed aan.” Einde citaat.

Gerda zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Johan Fehrmann zei

Graag allemaal verder on-topic reageren, reacties waarin hoofdzakelijk persoonlijke vetes en meningsverschillen in staan worden niet meer toegelaten. Er is geen opinie-onderzoek gedaan of 'we' hier op Beijumnieuws een hekel aan collages hebben, en de beschuldiging al zou een lezer, in dit geval KH, IP-adressen krijgen is te dom en te gek voor woorden. Geen discussie meer.