woensdag 7 september 2011

VEILIGHEIDSPOLL HEERDENPAD OP LIJN6

Heerdenpad; foto Lijn6
Het is gelukkig al weer even geleden dat hét fietspad naar Beijum het decor was van een overval, een aanranding, of het ergste: een verkrachting. De donkerste maanden van het jaar dienen zich echter weer in snel tempo aan en het is de vraag of er weer wat onverkwikkelijks staat te gebeuren. In de laatste week van juli ging er een zelfprofilerende, zelfvergenoegzame  jubelverhaal de wereld in van een groepje mensen uit de wijk die meenden het licht te hebben gezien. Er werd 60 euro aan subsidiegeld besteed om de sterkte van lampen op te meten, lampen die vervolgens werden vervangen omdat ze niet aan de wettelijke norm voldeden. Volgens één 'verlichte geest', die zonodig als reageerder  ruzie moest zoeken met een andere Beijumer op de site van OOG en tegelijkertijd verkondigde dat de club waar hij toe behoort geen ruzies in stand houdt, was dat een ´grote klasse'-actie. Zie hier.

Alle goedige en simpele gekheid op een stokje, een beetje overvaller, aanrander of verkrachter laat zich om half vier ´s nachts natuurlijk niet afschrikken door wat lampen die tien meter uit elkaar iets feller zijn gaan branden. Het blijft derhalve in de komende herfst en winternachten vooral voor vrouwen een hachelijke onderneming om het Heerdenpad over te fietsen. Wat kun je er nou écht aan doen om risico´s tot het uiterste te beperken? Waarschijnlijk niet veel meer. Of?
De mensen van http://www.lijn6.com/ wagen een poging en hebben hierover een poll gepubliceerd:
Opiniepeiling:
Hoe kan de veiligheid op het Heerdenpad worden vergroot?
Toelichting: het Heerdenpad is de enige rechtstreekse verbinding voor fietsers met de stad.
Op het Heerdenpad zijn in het voorjaar een aantal berovingen gepleegd.
De misdadiger is weliswaar opgepakt, maar toch wordt het Heerdenpad door menigeen nog steeds onveilig ervaren, ook doordat langs grote stukken geen mensen wonen.
Op het Heerdenpad zijn onlangs een aantal hogere lantaarnpalen geplaatst om het gevoel van veiligheid te verhogen.
Wij vragen ons af of dit afdoende is.
Daarom vragen we uw mening over het veiliger maken van het Heerdenpad:
1. Er moet cameratoezicht komen
2. Het fietspad moet breder worden, waardoor ook er auto’s kunnen rijden
3. Er hoeft niets te gebeuren
4. De politie moet ’s nachts permanent aanwezig zijn op het Heerdenpad
Stem hier.
Naschrift Johan Fehrmann: Cameratoezicht lijkt me lastig, je kunt moelijk om de tien meter zo'n ding ophangen, omdat je het lange fietspad overal zijdelings op kan lopen. En, er zal echt geen permanente politietoezicht komen gedurende de komende lange avonden en nachten. Maar wat dan wel? Beijumnieuws@online.nl

7 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik pleit voor permanente particuliere Heerdenpadwachters / Nachtwachters, die in goed contact staan met de regiopolitie.

Ook bij de basisscholen, de BSO, buurtcentra, de Boerderijum Beijum, de Wiershoeck, het Trefpunt, de winkelcentra, het Gezondheidscentrum Beijum, etc.

Met mobiele camera's en mobiele telefoons. Betaald door de overheid (de politieregio Groningen of de gemeente Groningen). In samenwerking met STIEL Beijum, de Vensterwijk Beijum, de BIB en de MJD Beijum.

Anoniem zei

Geluidspalen die geschreeuw opvangen

Karin zei

Wat een belachelijke oplossingen :{ al ze nou eens beginnen met meer bomen en bosjes weg te halen dat scheel al een heleboel.
Daarnaast zijn de daders nu gepakt en dat zou de rust toch moeten doen wederkeren.

Mirella zei

Pffff, je gaat niet weer over die lui beginnen he Johan

Anoniem zei

De dader is gepakt en hoe vaak is dit nu gebeurt.
Iedere keer is er wel 1 teveel. Maar het moet ook niet overdreven worden. Overal
's nachts waar het rustig is kan iets gebeuren.

Door constant publicatie attendeer je de slechterikken er wel op wat een goede plek is om iets uit te halen.

Anoniem zei

Detectiepoortjes

Kees Huizenga zei

Het Heerdenpad loopt voor veruit het grootste gedeelte door de wijk De Hunze. Daarom is overleg met deze wijk erg belangrijk. Zeker de straten langs het Heerdenpad en de BHS.

Zie verder dit bericht van 25 juli 2011 op Beijumnieuws:

http://beijumnieuws.blogspot.com/2011/07/licht-langs-het-heerdenpad.html