dinsdag 27 september 2011

DE BEIJUMKORF BESTAAT DERTIG JAAR

(Ingezonden)

O.B.S. De Beijumkorf bestaat 30 jaar!
Obs de Beijumkorf, locatie Jaltadaheerd
Op 4 oktober aanstaande is het 30 jaar geleden dat Openbare Basisschool De Beijumkorf in Beijum officieel werd geopend, evenals het daarin gevestigde buurtcentrum. En daar wordt niet onopgemerkt aan voorbij gegaan! Van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober is het - op zowel de hoofdlocatie De Honingraat aan de Jaltadaheerd, als locatie De Zwerm aan de Fultsemaheerd - twee weken langs feest met als thema de Middeleeuwen.

In deze veertien dagen worden de scholen langzaam aan veranderd in Slot Beijumkorf met jonkvrouwen, ridders en een heuse kasteelpoort!
Op maandag 26 september geeft een Heraut het ‘startschot’ voor de festiviteiten. De kinderen helpen mee de scholen om te toveren tot Slot Beijumkorf door tijdens de handvaardigheidslessen onder andere wapenvlaggen , munten, amuletten, bekers, kroezen, ridderhelmen en jonkvrouwenhoeden te maken.

Het hoogtepunt van alle festiviteiten vindt plaats op woensdag 5 oktober. Op deze dag veranderen de schoolpleinen in een Middeleeuwse tafereel waar ’s ochtends de Middeleeuwse spelen worden gehouden. Alle kinderen worden verkleed op school verwacht. Ook de leerkrachten en de ouderraad lopen allemaal rond in Middeleeuws kostuum. Deze sportieve prestatie wordt afgesloten met een smakelijke beloning: een Middeleeuwse maaltijd. De kinderen gaan aan lange tafels en mogen deze dag met hun handen eten, er komt geen bestek aan te pas! Op het menu staan onder andere brood, kippenvleugeltjes, krieltjes en fruit.

De volgende dag, donderdag 6 oktober, worden de kinderen in hun Middeleeuwse kledij vereeuwigd door een fotograaf. Een mooie herinnering voor de kinderen aan dit zesde lustrum. Die middag zijn er verschillende optredens van leerkrachten en ondersteunend personeel. Normaal gesproken doen de kinderen dat elke donderdag, maar nu is het een keertje andersom.

Het Middeleeuwse feest wordt vrijdag 7 oktober afgesloten met een film passend bij het thema. ’s Avonds is er op de hoofdlocatie nog een groot feest voor ouders en genodigden waar met het optreden van een live band weer een sprong in de tijd wordt gemaakt … het is dán weer gewoon 2011.

Geen opmerkingen: