vrijdag 16 september 2011

VLEERMUIZEN HOUDEN BEIJUM BEZIG

Ook dit blogbericht had eerder gepubliceerd kunnen en moeten worden, het persbericht werd reeds tien dagen geleden gemaild. Maar onder het motto beter laat dan nooit: morgen kan er weer gevleermuist worden in Beijum:

Beijum weer in de ban van de vleermuis

Het weekend van 17 en 18 september heeft het Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) weer aandacht voor de vleermuis. Wegens grote belangstelling voor de vorige vleermuisexcursie, organiseert NDE zaterdag 17 september een nieuwe. Zondag biedt het bezoekerscentrum vleermuisactiviteiten: spannend en leuk voor jong en oud.
Op 27 augustus organiseerde NDE een Vleermuisexcursie in het kader van de ‘Nacht van de Vleermuis’. Onder leiding van Jan van Muijlwijk van de vleermuiswerkgroep Groningen kwamen bezoekers op levendige en interactieve wijze van alles te weten over het leven en de verblijfplaatsen van de vleermuizen in de stad. Na afloop ging Van Muijlwijk in het donker met zijn publiek naar de Kardingerplas. Met een batdetector kon iedereen goed de sonargeluiden van vleermuizen opvangen, die anders voor het oor verborgen waren gebleven. Het was een droge en heldere avond: ideale omstandigheden voor dansende mugjes, jagende vleermuizen en een avontuurlijk avondje uit.
Nieuwe excursie
Omdat NDE een aantal mensen heeft moeten teleurstellen, wordt er zaterdag 17 september een nieuwe excursie georganiseerd. Het vertrekpunt is wederom het lokaal van de Kinderwerktuin in Beijum, waar Jan van Muijlwijk eerst een interactieve presentatie zal houden. Daarna worden er vleermuizen gespot bij de Kardingerplas. De Kinderwerktuin ligt aan Beijumerweg 20, naast stadsboerderij de Wiershoeck. Deelnemers kunnen zich tot en met vrijdag 16 september tot 12.00 uur opgeven bij NDE: 050-367 63 21, of nde@groningen.nl . De excursie is gratis, maar: vol is vol!
Bezoekerscentrum
Zondag 18 september staan de activiteiten in het bezoekerscentrum Beijum ook in het teken van de vleermuis. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen het programma ‘Red de bat’ (7+) volgen en de ‘Kus van de Vleermuis’ ontvangen! Wie hierbij het juiste woord raadt, wint misschien wel het ‘hoe-overleef-je-in-de-nacht’ vleermuisverrassingspakket. Het bezoekerscentrum is gevestigd in de Boerderijum, Beijumerweg 19C, tegenover Stadsboederij de Wiershoeck en de kinderwerktuin. De entree is, zoals altijd, gratis.
Aandacht
Waarom al die aandacht voor de vleermuis? De Nederlandse Zoogdierenvereniging riep dit jaar uit tot Nationale en zelfs Europese Jaar van de Vleermuizen. In het hele land werden en worden activiteiten en excursies gehouden. Deze aandacht is helaas nog nodig. Door renovaties, isolatie, sloop en het betegelen van tuinen verdwijnen veel verblijfplaatsen en jachtgebieden van vleermuizen in de stad. Ook op het platteland worden vleermuizen bedreigd door o.a. intensivering van de landbouw. Gelukkig wordt er in beleid en uitvoering van ruimtelijke ontwikkeling steeds meer rekening gehouden met deze beschermde diersoort.
Vleermuisexcursie: zaterdag 17 september, v.a. 20.00 uur, kinderwerktuin Beijum. Na een interactieve presentatie van ongeveer anderhalf uur wordt aansluitend de Kardingerplas bezocht. Entree gratis.

Vleermuisactiviteiten: Bezoekerscentrum Beijum, van 10.00 uur tot 16.00 uur. Entree gratis.

Afbeelding van http://www.bertsgeschiedenissite.nl/geschiedenis%20aarde/vleermuizen.htm

2 opmerkingen:

Bianca... zei

Leuke beestjes en helemaal leuk ze in actie te zien...Ze vliegen regelmatig over mijn tuin!

Anoniem zei

Zojuist komt mijn kat er met eentje binnen. Heb het beestje gelukkig kunnen redden. Terwijl de kat binnen in de vensterbank boos zat toe te kijken, kon de vleermuis er weer op uit.