zaterdag 24 maart 2012

KINDEREN IN BEIJUM (21)..

Vorige week woensdagmiddag zat ik in een huis ergens te Beijum op deze vier jongedames, zie foto, te passen. Lekker wegsurfend op een in het huis aanwezige computer hoorde ik de spelende en kletsende dames amper meer. Opeens spitste ik m'n oren. Wat is dát? Hoor ik dat goed? Ik keek achterom naar de dames die in een klein kringetje over een boek gebogen stonden. Letterlijk hoorde ik: "Kijk, dat is een condoom, die moet een man om zijn dingetje doen als hij geen kinderen wil." Mijn God, dacht ik, wat gebeurt hier? Ik hoorde nog een paar sexuele wijsheden voorbij komen en besloot poolshoogte te nemen. Vier negenjarige Beijumse meiden!
Waar gaat dit over, dames? Acht door en door onschuldige ogen keken me aan: "We lezen 'Ik ben op jouw,' dat is een boek over jongens, meisjes, sex en verkering." Oh, mag ik eens zien? " Jawel hoor, je kunt hierin lezen hoe je veilig moet vrijen." Even later via  internet:
'Wat is seks eigenlijk? Waarin verschillen jongens en meisjes van elkaar, en waarom? Hoe verandert je lijf als je volwassen wordt? En wat is het verschil tussen van iemand houden en verliefd op iemand zijn?

Dit boek bevat duidelijke informatie in eenvoudige taal en geeft, samen met de humoristische en informatieve tekeningen, kinderen de 'boodschap' dat seks niet raar of vies is, maar in de meeste gevallen vooral leuk en fijn. Sanderijn van der Doef is psychologe en seksuologe. Ze schreef al diverse boeken over (kinderen en) seksualiteit. Ook wordt ze regelmatig geïnterviewd over dit onderwerp door kranten en tijdschriften. Dit boek werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.
Lees hier.
Er zit nog niks bedorven in deze meiden. Over een jaar of zes zwieren ze wellicht de stad in, misschien op zoek naar contacten met leeftijdsgenoten van het andere geslacht. Maar zover is het nog niet. Tot nu toe beperkt de interesse zich tot de theorie. Over mannen met 'dingetjes' bijvoorbeeld, en hoe zwangerschappen zijn te voorkomen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Alle goeds voor de toekomst van deze fantastische meisjes !