maandag 12 maart 2012

MAANDAGOCHTEND (107)

De ochtendstond heeft niet altijd goud in de mond. Maar deze ochtend des te meer. Jongejonge wat een begin van de dag. Het moet even, even naar buiten en een wandeling maken in de stralend opkomende voorjaarszon.
Ik kan beter niet zeggen waar deze foto in de wijk is gemaakt, je moet mensen niet op gedachten brengen. Zelf heb ik m'n eigen exemplaar uit voorzorg reeds van de tuin naar de schuur verhuisd. Waar dit over gaat? Ziet u het kratje op dit balkon ergens in Beijum staan? Nee, het is bepaald geen heilig object, maar toch even: gooi geen paarlen voor de zwijnen. Bescherm uw goed en have. Ik bedoel natuurlijk have en goed. Nogmaals, maandagochtend, niet te moeilijk doen, waar dit over gaat? Wel, er is op het ogenblik op stadsniveau een krattendief actief. En naar verluidt krijgt hij er steeds meer collega's bij.
De Groninger politie raadt inwoners van de stad aan geen kratjes bier, vol of leeg, in de tuin te laten staan. Dan zou een notoire krattendief wel eens kunnen toeslaan. Volgens de politie ontpopt deze man zich als een plaag voor de stad. Lees hier. Tja. Ik moet het hier niet teveel over m'n eigen jeugd hebben, een beetje voorbeeldfunctie heb je als wijkblogger natuurlijk wel. Maar sommige dingen zijn in de loop der tijd verjaard, en daarom toch even vergelijkend, jaloers en voorzichtig: halverwege de zeventiger jaren werden in de Kanaalstreek honderden kratten per jaar bij een groothandel ontvreemd. De lege kratjes werden bij plaatselijke kroegen en supermarkten ingeleverd. Voor....? Ik zeg verder niks. Maar wat een statiegeld. Destijds acht gulden en zestig cent per kratje. Daarom even baas boven baas, en er is misschien nog steeds sprake van strijd tussen Stad en Ommeland: Stadjers/krattendieven, dit deden wij, Ommelanders, een jaar of vijfendertig geleden al, het enige verschil is dat wij destijds de krant niet haalden. Een beetje jaloers op de landelijke aandacht, o.a. Rtl-nieuws, zijn wij/voormalig Knoalster krattendieven, nu wel. Want, hoezo tegenwoordig met een dertigtal gejatte kratjes al een vaderlandse nieuwshype ontketenen? De politie heeft zondagavond een 29-jarige man uit Groningen aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij tientallen keren kratten bier van balkons heeft weggenomen. De afgelopen maanden werd hij al 14 keer gesnapt, maar het vermoeden bestaat dat de man veel vaker heeft toegeslagen, zo meldde de politie maandag. Lees hierrr.
Geboren Stadjers, denk niet dat jullie de primeur hebben. Wij Veenkolonialen waren onze tijd ver vooruit. Tja, de jeugd van tegenwoordig. Zeiden de mensen vijfendertig jaar geleden. En nu nog steeds.
De nieuwe week is weer begonnen. En zet u kratje voorjaarsbier liever in de schuur, en beter niet in de tuin of op het balkon.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Bescherm je kratje dus .
Maar Beijumers , reageer eens wat vaker !
Elke mening telt !
Ook heel leuk om te lezen .
Kijk ook eens naar Man Bijt Hond.
Zoveel moois !
Beijumnieuws doet me er aan denken en dat is een groot compliment.
Heerlijk he het voorjaar !

Kees Huizenga zei

In de jaren zeventig was een krat pils geen f. 8,60 waard. Bierflesjes van 33 centiliter (!) waren een dubbeltje waard. Een leeg Heineken- en Amstelkrat had een statiegeld van f. 2,50. In totaal f. 4,90.

Ik geloof dat de kratten van Grolsch meer geld opleverden. Een bedrag van f. 3,75 (of f. 3,95). Ook de grotere kratten met 20 flessen van 0,5 liter Grolsch, de oude beugelflessen, die per stuk f. 0,25 waard waren.

Het bedrag van f.8,60 slaat op de jaren negentig t/m de invoering van de euro per 1 januari 2002. Toen waren de 30 centiliterflesjes per stuk f. 0,15 waard. Een rekensom: (24 x f. 0,15) + f. 5,- = f. 8,60.

Alie zei

Ik heb gelukkig een bijkeuken waar het ongeveer dezelfde temperatuur is als buiten. Zit een deur voor. Dus als ik een kratje zou kopen, zou ik m daar zetten en niet buiten. Maar niet iedereen heeft die ruimte, hoe makkelijk is het dan om m buiten te zetten. Moet dat weer verziekt worden door een gast die meent er meer recht op te hebben dan de rechtmatige eigenaar (of moet ik lener of gebruiker zeggen?) Zot hoor... lijkt me toch niet echt lonend, met 2 kratjes moet je alweer naar de winkel lopen om ze in te leveren, je kunt er niet een stuk of 15 tegelijk meenemen. Joh, fietsen stelen in veel lonender. Maar niet in Beijum graag, hier zijn wij gehecht aan onze fiets...