maandag 26 maart 2012

MAANDAGOCHTEND (109)

Het was even doorbijten vanochtend, een uurtje langer slapen, mmm, dat was niet verkeerd geweest. Veel mensen zullen op deze maandagochtend min of meer knorrig zijn opgestaan. Het schijnt met de biologische klok te maken te hebben, die een beetje van streek is door het uurverschil ivm de overgang van winter- naar zomertijd. Gapend en geeuwend viel m'n oog tijdens een net gehouden wandeling op deze poster. Half chagrijnig van het tekort aan slaap bedacht ik me ineens: zou dat nou gewoon dé remedie zijn? Liefde? De liefde wint?
Altijd weer die twijfel, moet je dan de hele dag lief lopen doen en lief zijn? Mag je dan nooit eens denken: flikker toch op man, ik ben gewoon moe en heb zin om bij te slapen? We zijn toch mensen, en geen heiligen? En waarom moet de liefde altijd winnen, het is toch geen wedstrijd?

Wat een vragen op de vroege maandagmorgen. Jawel, liefde is sterker dan haat, net al dat optimisme veel krachtiger is dan pessimisme. Maar is het niet de kunst om beide polariteiten te accepteren? Net als winnen en verliezen? Leven en dood, licht en duisternis, dag en nacht, inademen en weer uitademen. Oftewel, de wereld der polariteiten. Om de ene pool, in dit geval liefde, te willen laten winnen ten koste van de andere pool, haat, geeft weer de nodige strijd en stress. Zogezegd lijkt de poster in de verte een beetje op die van een politieke partij.
Ik lees net op internet dat liefde de natuurlijke staat van de mens is, boven de dualiteit verheven. Het heeft dus niks met winnen of verliezen te maken.
De site http://www.deliefdewint.nl/ kan ik gek genoeg niet vinden. Zo die kopje onder zijn gegaan? Verloren?

De nieuwe week is weer begonnen, en ik hou op met diepzinnige beschouwingen.
Liefde of haat, laat ze hand in hand gaan. De nacht is voorbij en de dag heeft het stokje overgenomen. Het is lente, en over een half jaar is het weer herfst. Dat heeft niks met verliezen of winnen te maken, de polariteiten horen bij elkaar, net als leven en dood.  Schrijver Herman Hesse (1877-1962) was z'n tijd ver vooruit. Twee citaten van hem:
-Geen enkele mens is wreder en boosaardiger dan de NORMALE mens.
-Het kwade ontstaat altijd daar waar de liefde tekort schiet.
Lees hier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtige beschouwing .
"Het kwade ontstaat altijd daar waar de liefde tekort schiet ".

Anoniem zei

Dit is een poster van een concerttour van Kees Kraaijenoord, gospelzanger.